EDUKATIVNI PROJEKT

Nastavljaju se radionice festivala Jazz Time Rijeka za učenike od 5. razreda osnovne škole nadalje

Ivana Kocijan

Foto: PR

Foto: PR

Festival Jazz Time Rijeka poznat je po dugogodišnjoj praksi promocije mladih jazz-glazbenika Primorsko-goranske županije



Četvrta godina edukativnog projekta »Jazz u školama«, međunarodnog festivala jazz-glazbe Jazz Time Rijeka, donosi nove interaktivne radionice za najmlađe. Projekt »Jazz u školama«, namijenjen učenicima od 5. razreda osnovne škole nadalje, zamišljen je kao predstavljanje jazz-glazbe kroz nastupe renomiranih jazz-glazbenika i edukatora u trajanju od jednog školskog sata.


Ostvarenje u praksi doživio je 2019. godine i u skladu je s kurikularnim smjernicama. Predavači su renomirani glazbenici, Spartaco Črnjarić (gitara), Tonči Grabušić (bubnjevi) i Damjan Grbac (kontrabas) koji učenicima nastoje približiti povijest jazz-glazbe, njezin nastanak i glavne trendove, kao i najutjecajnije izvođače.


Program je zamišljen kao interaktivna radionica pa učenici mogu pitanjima oblikovati teme o kojima će im predavači govoriti i isprobati neke od instrumenata karakterističnih za jazz- glazbu.




– Ove smo godine bili u Dječjoj kući i održali dvije radionice za Osnovnu školu Dolac iz Rijeke. Jučer smo održali dvije radionice na Cresu, na glazbenom odjelu Osnovne škole Frane Petrića, a već 7. prosinca smo u Kastvu, na glazbenom odjelu Osnovne škole »Milan Brozović«.


Za Kastav su također predviđene dvije radionice. Do kraja godine dogovaramo i radionice u Rijeci, a datumi će ubrzo biti poznati, rekao je Damjan Grbac, umjetnički direktor Jazz Time Rijeka festivala i jedan od predavača na radionicama.


Festival Jazz Time Rijeka poznat je po dugogodišnjoj praksi promocije mladih jazz-glazbenika Primorsko-goranske županije i pružanju prilike da nastupe na festivalskoj pozornici.


Većina tih glazbenika jazz-obrazovanje stekla je izvan Hrvatske, što je potaklo organizatore festivala da osmisle projekt popularizacije jazz-glazbe u školama u nastojanju da se više djece i mladih upozna s čarima slušanja i sviranja jazza.


Organizatori projekta »Jazz u školama« nadaju se da će učenike na ovaj način potaknuti da istražuju glazbu i izvan jazza, te da će neki od njih u godinama koje dolaze i zasvirati na pozornici Jazz Time Rijeka festivala. Pokrovitelji projekta su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.