FILOZOFSKI FAKULTET

Najveći Kongres hrvatskih povjesničara do sad: Tema kulture odlično odgovara gradu i fakultetu

Jakov Kršovnik

Ines Srdoč-Konestra, Tomislav Galović, Maja Ćutić Gorup i Damir Agičić, Foto: SERGEJ DRECHSLER

Ines Srdoč-Konestra, Tomislav Galović, Maja Ćutić Gorup i Damir Agičić, Foto: SERGEJ DRECHSLER

Krovna tema je kultura, jer je kongres trebao biti održan prošle godine, prigodno u Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture. Pod tom temom 328 sudionika održat će 281 izlaganje u 37 sekcija. Izlaganja će se dotaknuti raznolikih tema



Danas u 10 sati na riječkom Filozofskom fakultetu počinje šesti Kongres hrvatskih povjesničara koji organiziraju Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti (HNOPZ), Društvo za hrvatsku povjesnicu i Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet. Krovna tema je kultura, jer je kongres trebao biti održan prošle godine, prigodno u Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture.


Pod tom vrlo širokom temom 328 sudionika održat će 281 izlaganje u 37 sekcija, koje će se dotaknuti raznolikih tema, od hrvatskog i europskog srednjovjekovlja, glagoljaštva i Prvog svjetskog rata, do ženske povijesti, crkvene povijesti, kulture sjećanja i drugih. Ukratko, sve od prapovijesti pa do suvremenog doba.


Kongres počinje plenarnim izlaganjem dr. sc. Teodore Shek Brnardić s temom »Kulturna historija u praksi: trendovi i nove perspektive«, a nakon nje izlaganje će održati prof. dr. sc. Maciej Czerwinski, koji će pružiti pogled na hrvatsku povijest izvana u predavanju »Politička povijest nacije – kulturna povijest nacije, razmišljanja na marginama sinteze hrvatske povijesti«. Zainteresirani mogu doći poslušati predavanja uživo na riječki Filozofski fakultet, a najavljen je i videoprijenos preko Zooma, za koji će poveznica biti objavljena na internetskoj stranici fakulteta.





Program se potom nastavlja tijekom dana, i u četvrtak i petak, također na Filozofskom fakultetu, a izv. prof. dr. sc. Tomislav Galović, tajnik HNOPZ-a i predsjednik Organizacijskog odbora kongresa kaže da je ovo dosad najveći kongres, i po broju sudionika i po broju izlaganja.



– Prvi Kongres hrvatskih povjesničara održan je 1999. godine te se održava svake četiri godine u drugom gradu. Drago mi je da smo došli u Rijeku, jer tema kulture odlično odgovara gradu, fakultetu i Odsjeku za povijest, kazao je Galović.



Predsjednik HNOPZ-a prof. dr. sc. Damir Agičić kaže da je kongres pravo mjesto da se potakne hrvatske povjesničare da se više okrenu pitanjima kulturne povijesti, što nije čest slučaj u okvirima hrvatske historiografije.



– Cilj kongresa je da se predstave novi radovi, ali i da se povjesničari sastanu kako bi porazgovarali o svojim istraživanjima i budućim projektima, kaže Agičić. Dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra i pročelnica Odsjeka za povijest doc. dr. sc. Maja Ćutić Gorup istaknule su zadovoljstvo skupom, a Ćutić Gorup naglasila je i da će studenti također održati izlaganja svojih radova, što joj je posebno drago.



– Važno nam je da čujemo što imaju za reći naši studenti. Također, drago nam je što se ostvario ovaj projekt jer su povezivanje i suradnja velika vizija i misija našeg Odsjeka za povijest, kazala je Maja Ćutić Gorup.