FILOZOFSKI FAKULTET

Najveći Kongres hrvatskih povjesničara do sad: Tema kulture odlično odgovara gradu i fakultetu

Jakov Kršovnik

Ines Srdoč-Konestra, Tomislav Galović, Maja Ćutić Gorup i Damir Agičić, Foto: SERGEJ DRECHSLER

Ines Srdoč-Konestra, Tomislav Galović, Maja Ćutić Gorup i Damir Agičić, Foto: SERGEJ DRECHSLER

Krovna tema je kultura, jer je kongres trebao biti održan prošle godine, prigodno u Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture. Pod tom temom 328 sudionika održat će 281 izlaganje u 37 sekcija. Izlaganja će se dotaknuti raznolikih temaDanas u 10 sati na riječkom Filozofskom fakultetu počinje šesti Kongres hrvatskih povjesničara koji organiziraju Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti (HNOPZ), Društvo za hrvatsku povjesnicu i Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet. Krovna tema je kultura, jer je kongres trebao biti održan prošle godine, prigodno u Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture.


Pod tom vrlo širokom temom 328 sudionika održat će 281 izlaganje u 37 sekcija, koje će se dotaknuti raznolikih tema, od hrvatskog i europskog srednjovjekovlja, glagoljaštva i Prvog svjetskog rata, do ženske povijesti, crkvene povijesti, kulture sjećanja i drugih. Ukratko, sve od prapovijesti pa do suvremenog doba.


Kongres počinje plenarnim izlaganjem dr. sc. Teodore Shek Brnardić s temom »Kulturna historija u praksi: trendovi i nove perspektive«, a nakon nje izlaganje će održati prof. dr. sc. Maciej Czerwinski, koji će pružiti pogled na hrvatsku povijest izvana u predavanju »Politička povijest nacije – kulturna povijest nacije, razmišljanja na marginama sinteze hrvatske povijesti«. Zainteresirani mogu doći poslušati predavanja uživo na riječki Filozofski fakultet, a najavljen je i videoprijenos preko Zooma, za koji će poveznica biti objavljena na internetskoj stranici fakulteta.

Program se potom nastavlja tijekom dana, i u četvrtak i petak, također na Filozofskom fakultetu, a izv. prof. dr. sc. Tomislav Galović, tajnik HNOPZ-a i predsjednik Organizacijskog odbora kongresa kaže da je ovo dosad najveći kongres, i po broju sudionika i po broju izlaganja.– Prvi Kongres hrvatskih povjesničara održan je 1999. godine te se održava svake četiri godine u drugom gradu. Drago mi je da smo došli u Rijeku, jer tema kulture odlično odgovara gradu, fakultetu i Odsjeku za povijest, kazao je Galović.Predsjednik HNOPZ-a prof. dr. sc. Damir Agičić kaže da je kongres pravo mjesto da se potakne hrvatske povjesničare da se više okrenu pitanjima kulturne povijesti, što nije čest slučaj u okvirima hrvatske historiografije.– Cilj kongresa je da se predstave novi radovi, ali i da se povjesničari sastanu kako bi porazgovarali o svojim istraživanjima i budućim projektima, kaže Agičić. Dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra i pročelnica Odsjeka za povijest doc. dr. sc. Maja Ćutić Gorup istaknule su zadovoljstvo skupom, a Ćutić Gorup naglasila je i da će studenti također održati izlaganja svojih radova, što joj je posebno drago.– Važno nam je da čujemo što imaju za reći naši studenti. Također, drago nam je što se ostvario ovaj projekt jer su povezivanje i suradnja velika vizija i misija našeg Odsjeka za povijest, kazala je Maja Ćutić Gorup.