RIJEČKE NAGRADE

Najuspješnija ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2018.: Ex Bernardiju – Bernardi

Danijela Bauk

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Ana Boljar i Ida Križaj Leko riječke su laureatknje nagrade za najuspješnija ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2018. Ove dvije riječke arhitektice dobile su nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za prostor RiHuba, koji se nalazi u zgradi u kojoj se nekad nalazila trgovina Bernardi. Nagradu su primile  u Rijeci, u prostoru Ivexa na Delti, na otvorenju Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2018. godini, realiziranoj po prvi puta izvan Zagreba, a u koprodukciji Udruženja hrvatskih arhitekata, Društva arhitekata Rijeka, DeltaLaba Sveučilišta u Rijeci, te programskog pravca Slatko i slano koji se realizira u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.



Večeras su u sklopu izložbe dodijeljene i dvije posebne nagrade – nagrada Viktor Kovačić za životno djelo dodijeljena je akademiku Dinku Kovačiću, a posebna nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture posthumno je dodijeljena dr.sc. Tomislavu Premerlu. Stručni žiri koji je ove godine bio sastavljen od međunarodnih gostiju, a to su Maruša Zorec iz Slovenije, Pippo Ciorra iz Italije i Vedran Mimica iz SAD-a, kao i domaćih članova Stručnog savjeta UHA-e – Ana Šverko i Maroje Mrduljaš, te Ana Mrđa kao koordinatorica, odlučili su nadalje nagradu Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2018. godinu dodijeliti Miji Roth i Tončiju Čerini za Osnovnu školu Zorke Sever u Popovači. Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2018. dodijeljena je Tomislavu Paveliću za dogradnju obiteljske kuće na Trešnjevci u Zagrebu, nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2018. godinu dodijeljena je prof.dr.sc. Darovanu Tušeku za »Leksikon splitske moderne arhitekture«.


Godišnja izložba postavljena je upravo u zgradi IVEX, na prvoj etaži, u prostoru koji do sada nije imao funkciju izložbenog prostora te je upravo ovo događanje bilo premijerno aktiviranje ovog prostora u svrhu izložbenog i popratnog programa projekta Rijeka 2020, s ciljem dovođenja što većeg broja javnih događanja u zgradi na Delti. Goste su na otvorenju izložbe pozdravili direktorica TD Rijeka 2020 Emina Višnić, voditelj programskog pravca Slatko i slano Idis Tirato, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, te Gorana Stipeč Brlić, predsjednica Društva arhitekata Rijeka i Ana Dana Beroš, podpredsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata.