Šifra: Rubeša

Najbolji film svih vremena po izboru Sight&Sounda u Art-kinu: Riječ je o remek djelu Chantal Akerman

P. N.



Film belgijske sineastice Chantal Akerman “Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles„ našao se na vrhu ankete najboljih filmova svih vremena koju svakih deset godina objavljuje britanski časopis Sight & Sound, možda i najutjecajniji filmski magazin na svijetu


Ove srijede, 22. veljače u 19 sati, Art-kino donosi poseban program Šifra: Rubeša posvećen prijatelju i suradniku Art-kina, prerano otišlom Draganu Rubeši i filmovima o kojima je pisao (ili je mogao pisati) te redateljima koji su se našli na listi njegovih kritičarskih preokupacija (ili su se na njoj mogli naći).


Prvi od filmova s tog popisa praktički se sam nametnuo, a razlog je nimalo bezazlen i može se bez zadrške tvrditi kako bi sam Rubeša njime bio itekako zadovoljan: u pitanju je film Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975.) belgijske sineastice Chantal Akerman koji se našao na vrhu ankete najboljih filmova svih vremena koju svakih deset godina objavljuje britanski časopis Sight & Sound, možda i najutjecajniji filmski magazin na svijetu.




Novina izbora nije samo činjenica da je na vrh po prvi put zasjeo film jedne žene, već to kako se radi o djelu koje se iz feminističke, dakle kritički nastrojene pozicije postavlja prema filmskoj tradiciji i njezinom dominantnom prikazu naoko obične Jeanne Dielman i društvenih uloga što ih stereotipno nastanjuje, koristeći se pritom filmskim jezikom koji je uglavnom – i danas – smješten na margine glavnostrujaške produkcije.


Film prati svakodnevnu rutinu kućanice, samohrane majke, udovice i prostitutke Jeanne Dielman (Beltiane Seyrig). Ona kuha, hrani sina, pere suđe, posprema krevet, čisti kupaonicu te obavlja ostale kućanske poslove, a dok je sin u školi prima klijente. Riječ je o najpoznatijem i najutjecajnijem filmu Chantal Akerman.


Program Šifra: Rubeša održava se u suradnji sa zagrebačkim Kinom Kinoteka te Belgijskom kinotekom (Fondacija Chantal Akerman – Cinematek).


Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.