Ča vrh Arbe

Na Rabu tradicionalni susret pjesnika čakavaca

Hrvoje Hodak

Foto: H. HODAK

Foto: H. HODAK



U prostoru arheološkog parka sv. Ivana Evanđelista, u petak, 23.6.2023., na Rabu je uz riječi rapske dobrodošlice “Dobro nan arivali, i komodajte se!” započeo tradicionalni 14. susret pjesnika čakavaca pod nazivom “Ča vrh Arbe”.


Riječ je o tradicionalnoj pjesničkoj manifestaciji čiji je idejni začetnik i pokretač maestro Ljubo Stipišić Delmata, koji je svojim umjetničkim pregnućem uz rapski “Ča vrh Arbe”, s istom misijom očuvanja čakavskih govora pokrenuo i manifestacije “Ča uz Jadro” u Solinu i “Ča pod Perun” u Podstrani, te koji je svojim djelovanjem, osobito u vođenju klapa, višestruko zadužio otok Rab.


Za sudjelovanje na ovogodišnjem „Ča vrh Arbe“ bilo je prijavljeno čak 15 pjesnikinja i pjesnika s područja čitave naše obale, otoka, ali i čakavaca koji žive, rade i stvaraju izvan svojih mjesta rođenja; u Zagrebu, Svetoj Nedjelji ili, poput Maria Viscovicha rodom iz Labina, van granica Hrvatske, u New Yorku. Nažalost od najavljenih petnaest imena na 14. rapskom pjesničkom susretu, po dvije svoje pjesme recitiralo je samo njih osmero. Ostali su, pretežno zbog zdravstvenih problema, morali u posljednji trenutak otkazati svoj dolazak na Rab. Unatoč tomu večer je protekla u razdraganoj i posebno emotivnoj atmosferi, a u drugom dijelu programa prisutni pjesnici ipak su izrecitirali po jednu pjesmu prijatelja pjesnika koji nisu mogli doći na Rab.




Posebnost ovogodišnje pjesničke manifestacije na Rabu bila je i u tome da je ona, osim što je posvećena njezinome utemeljitelju maestru Ljubi Stipišiću Delmati, bila posvećena i nažalost rano, 2021. godine, preminulom – osebujnom rapskom umjetniku Mariu Kordiću. Naime, nakon svoje dvije pjesme, stihove triju pjesama pokojnog Maria Kordića, na dojmljiv je način pročitao dugogodišnji sudionik ovih pjesničkih susreta, poznati rapski književnik i čakavski pjesnik Josip Fafanđel.


– “U proteklih 14 godina gotovo stotinu pjesnikinja i pjesnika pohodilo ove naše susrete na Rabu i svi smo zajedno na taj način dali doprinos u očuvanju i promicanju uvijek drage nam čakavske riči, čakavske besede”, kazao je Fafanđel.



U pratećoj knjižici koja je tiskana uz grafičku pomoć rapskog umjetnika Mladena Šćerba, našli su se vrijedni čakavski stihovi koje autorski potpisuju: Albina Andreškić (Lopar, Rab), Avelina Damijanjević Draguzet (Podol, Cres/Istra), Drago Draguzet (Barban/Ližnjan, Istra), Zoran Jakuc (Lopar, Rab), Mario Kordić (Rab), Katarina Makjanić (Jelsa, Hvar), Neda Milenkovski (Labin, Istra), Slavica Pažanin Oka (Split), Gracijela Putina (Brajkovići/Pazin, Istra), Rina Repanić Gotal (Vis), Ante Sikirić Kvirin (Bibinje), Meri Šimara (Sv. Nedjelja, Hvar/Zagreb), Mario Turčić (Dobrinj, Krk) i Mario Viscovich (Viškovići, Istra/New York).


I ovoga puta posao voditelja-moderatora cijelog programa izvrsno je obavio Miljenko Tariba, a cjelokupni ugođaj svojim su glazbenim intermezzima, na radost brojne publike, obogatili članovi dua „Kristofor“, Miljenko Matušan Leba i Goran Ćuk prateći se mandolinom i gitarom. Da sve bude zabilježeno i u video formatu pobrinuo se rapski redatelj Sanjin Badurina – Piloto.


U ime organizatora ove manifestacije kao i pokrovitelja Gradske knjižnice Rab, Primorskog goranske županije i Grada Raba, sve prisutne je, koristeći se rapskom čakavštinom, srdačno pozdravio pročelnik UO Grada Raba Denis Deželjin koji je na kraju pomogao organizatorima i u dodjeljivanju Zahvalnica svim pjesnikinjama i pjesnicima na sudjelovanju, duetu „Kristofor“ za glazbeni ugođaj večeri, dok je posebna Zahvalnica uručena gospođi Ani Kordić, supruzi pokojnog Maria Kordića.


Da se doista radilo o lijepoj i ugodnoj večeri potkrepljuju reakcije publike kao i činjenica da je potrajala puna dva sata.