Librnija film festival

Predstavljen kratki dokumentarni film MMC; Darko Bavoljak: Ovaj film je neželjeno dijete 

P. N.

Film MMC Darka Bavoljaka / Foto LFF

Film MMC Darka Bavoljaka / Foto LFF

Autor Darko Bavoljak u dvadeset je minuta sažeo sve ono što se u Multimedijalnom centru Palach, Galeriji O.K. i na Festivalu nove umjetnosti FONA zbivalo u njihovih deset godina postojanja, odnosno u razdoblju od 1998. do 2008. godine 


 


Na opatijskoj ljetnoj pozornici, kao dio službenog programa na Liburnija film festivalu, premijerno je u srijedu prikazan kratki dokumentarni film MMC.
Autor Darko Bavoljak u dvadeset je minuta sažeo sve ono što se u Multimedijalnom centru Palach, Galeriji O.K. i na Festivalu nove umjetnosti FONA zbivalo u njihovih deset godina postojanja, odnosno u razdoblju od 1998. do 2008. godine.


MMC je u tih svojih deset godina djelovanja bio epicentar burne i žestoke akcionističke i performerske scene, a njegov se utjecaj širio daleko izvan riječkih granica pa nije ni čudo da su se sve manifestacije u prostoru kluba Palach, kako to kaže autor filma, upisale duboko u tkivo urbanog kolektivnog sjećanja. MMC Palach djelovao je unutar tvrtke MMC d.o.o., iz poslovanja koje su i financirani svi projekti.


– Je li bilo izazovno smjestiti deset godina u dvadeset minuta? Pa da je bilo više novaca bilo bi i više minuta – reći će Darko Bavoljak, autor filma koji je u potpunosti sastavljen od arhivskih materijala snimljenih u vremenima kada je MMC djelovao.


Gledatelje kroz film vode akteri ondašnjih zbivanja, Damir Čargonja Čarli, Branko Cerovac i Sven Stilinović, koji pojašnjavaju što je MMC značio, kakva je bila njegova uloga, kako je nastao i kako je uopće djelovao, dok se u isto vrijeme na ekranu pojavljuju najznačajnija imena kulturne scene.


Film MMC Darka Bavoljaka / Foto LFF

Film MMC Darka Bavoljaka / Foto LFF


– Ovaj je film neželjeno dijete. Film je, naime, dobio novac na državnoj razini od HAVC-a, u Rijeci je bio ocijenjen kao najbolji projekt, ali je nekim čudom dospio na prvo mjesto ispod liste. Dakle, Grad Rijeka nije financirao ovaj film pa sam se našao u jednoj pat poziciji. Potpisao sam ugovor s HAVC-om, dobio novce, potrošio ih, a da bih mogao nastaviti nedostajala mi je baš podrška lokalne zajednice. A mislim da ovaj film baš ima silnu težinu za lokalnu zajednicu, tih deset godina za Rijeku su iznimno bitne. Kada pogledate odjavnu špicu filma vidjet ćete da se ne pojavljuje ime nikoga tko nešto ne znači u hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Rijeka je odbila projekt, dovela me u neugodnu situaciju da svojim osobnim novcima financiram završetak filma jer sam izračunao da mi je jednostavnije završiti film nego vraćati novac koji sam dobio od HAVC-a. I to na neki način odražava poziciju kulture u našoj zemlji. Da bi pokazao i dokazao nešto, da bi završio projekt, moraš uložiti više od onoga što  ti se daje. Nisam dobio honorar, nisam plaćen za taj posao, izgubio sam svoj novac, svoje vrijeme, a dao sam nešto ovoj sredini – uz pomalo gorčine govorio je Darko Bavoljak, ipak ponosan što je ostao jedan dokument vremena u kojemu je, kako se to često naglašava, Rijeka bila perjanica kulturne scene. 


– MMC je za mene najsvjetlija točka Grada Rijeke i ovog prostora. Imali su jači program nego li ga je imao Muzej moderne i suvremene umjetnosti. U MMC Palach ljudi su dolazili sa žarom, sa željom da pokažu što rade i da ostave nekakav trag u ovom prostoru. I zbog toga mislim da je ovaj film važniji za ove prostore nego za mene. Ponosan sam što sam mogao donirati nešto ovoj regiji i ljudima koji su to radili – zaključio je Bavoljak.


Film MMC Darka Bavoljaka / Foto LFF

Film MMC Darka Bavoljaka / Foto LFF


Berislav Valušek, nekadašnji ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, nije propustio prigodu svjedočiti premijeri filma MMC.


– Film sam doživio iznimno osobno budući da sam kao gledatelj bio dio te priče i na neki način sudjelovao u svemu tome. MMC je nadopunjavao ono što Muzej moderne i suvremene umjetnosti u ono vrijeme nije imao. Dakle, sve to što se događalo u Hrvatskoj i na području najbliskijeg nam inozemstva, događalo se upravo u Palachu pod ovom egidom što nam je prikazana. Postoji izuzetno velika zbirka koju ima gospodin Damir Čargonja i koju bi na neki način trebalo udomiti, jer sve ono što nema Muzej moderne i suvremene umjetnosti postoji kod Čarlija. Sve ono što se događalo tih godina izuzetno je živo i danas i mislim da bi režiser Darko Bavoljak trebao napraviti jedan dugometražni cjelovečernji dokumentarni film o onome što nam je pokazao u samo dvadeset minuta – rekao je Valušek pa za kraj ponudio i odgovor na pitanje nedostaje li Rijeci danas MMC.


– Nedostaje u svakom slučaju. Rijeci puno toga nedostaje, a MMC je sigurno dio toga. Ono što radi Drugo more ni približno se, prema broju sudionika, važnosti programa, broju posjetitelja, ne može usporediti s onim što je u ono vrijeme devedesetih i početkom dvijetisućitih godina imao Multimedijalni centar – zaključio je Valušek. 


Projekt Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020 i svi programi koje je tvrtka Novi turizam d.o.o. organizirala na Kantridi minulih godina samo su logični nastavak djelovanja MMC-a, Galerije O.K., FONA-e i KUNS-a.