ekranizacija performansa

Na Čajnom trgu premijerno prikazan »Draw The Line«, mali plesni film s velikim porukama

Ivana Kocijan

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Film je namijenjen svima iako su mu, zbog snažnih poruka koje prenosi, ciljana skupina prvenstveno  mladiRIJEKA – Prvi riječki plesni film preventivnog karaktera, naslova »Draw the line«, premijerno je prikazan na terasi Samovar bara na Trgu Matije Vlačića Flaciusa.


Predstavljanje tog kratkometražnog filma organizirali su Udruga Vida, Plesna grupa Flame, Udruga Filmaktiv i produkcijska kuća Camera roll.


»Draw the line« rezultat je suradnje Udruge Vida i Plesne grupe Flame koji su 2018. godine zajedno postavili istoimeni plesni performans. Performans i film temeljeni su na osobnim iskustvima i intimnim svjedočanstvima o životu u ovisnosti korisnika Udruge Vida koji su potom poslužili kao inspiracija Plesnoj grupi Flame za osmišljavanje koreografije. Prošle godine Vida i Flame povezali su se s Udrugom Filmaktiv i produkcijskom kućom Camera roll kako bi ekranizirali plesni performans i snimili prvi riječki plesni film koji prati Davida koji radi potrebe da bude poseban, drugačiji, da pobjegne od dosade svakodnevice, uzima drogu.


Foto: V. KARUZA
Odnos droge i Davida započinje kao ljubavna priča, no s vremenom prerasta u toksičan odnos u kojem on gubi sve što ima i u konačnici samog sebe. Kroz film je jasno naglašena poruka o prirodi ovisnosti – ona je u suštini ljubav, strast koja se otela kontroli, odnos iz kojeg je teško izaći unatoč njegovoj destruktivnosti. Upravo je to jedna od glavnih pouka filma: nevažno radi li se o ovisnosti o drogi, alkoholu, shoppingu, videoigricama ili drugoj osobi; priroda ovisnosti uvijek je ista i nitko na nju nije imun. Svatko se na neki način može s time poistovijetiti. Uz prijenos ove preventivne poruke, cilj filma je i umanjiti predrasude o liječenim ovisnicima zbog čega se u njemu problematizira i odnos društva prema ovisniku koji se pokušava riješiti svoje ovisnosti, a u tome uspijeva tek kada mu netko iz društva pruži ruku. Film je namijenjen svima iako su mu, zbog snažnih poruka koje prenosi, ciljana skupina prvenstveno  mladi.Produkciju potpisuju riječke udruge: Udruga Vida, Udruga Filmaktiv i produkcijska kuća Camera roll. Izvršna producentica i scenaristica filma je Karla Glažar, dok režiju potpisuje Sara Blažić, uz asistenticu režije Belu Bračko-Milešević.


Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA


Za koreografiju plesnih scena zaslužan je Dominik Valić, dok je za snimanje bio zadužen Bruno Lovrenčić. U filmu glume i plešu članovi Plesne grupe Flame: Vanja Boškovski, Martina Miliša, Mattea Linić, Antonia Bašković, Jelena Braut, Karla Glažar, Iva Šupek, Ivana Tus i Dominik Valić. Glasove u filmu dali su Martin Grđan (glas Davida) i Ana Marija Brđanović (glas droge). Originalnu glazbu producirao je i aranžirao Vedran Mijić, za snimanje tona bio je zadužen Ognjen Kekanović, oblikovanje tona povjereno je Ivi Vičiću, a sliku je oblikovao Bruno Lovrenčić. Snimanje i premijeru filma financijski su podržali Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo pravosuđa i Grad Rijeka.