Kostoski međunarodni festival

Muška klapa Kastav gostovala na festivalu u Ohridu, kazali su nam kako je bilo

Valentina Botica

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Po povratku iz Sjeverne Makedonije, upitali smo člana i umjetničkog voditelja Sašu Matovinu o dojmovima



Pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, klapa Kastav gostovala je na Festivalu kulturne baštine i tradicijske kulture – Kostoski međunarodni festival u Ohridu, koji se održava od 2019., a okuplja najrazličitije vrste ansambala Europe.


Na festivalu je nastupilo 12 ansambala iz šest europskih zemalja, a osim Klape Kastav Hrvatsku su predstavljali KUD Tounjčica iz Tounja te KUD Hrvatska čitaonica iz mjesta Selci Đakovački.


Po povratku iz Sjeverne Makedonije, upitali smo člana i umjetničkog voditelja Sašu Matovinu o dojmovima s festivala, programu, nastupu i gostoprimstvu Makedonaca.




– Ovom prilikom su se i nama potvrdila ugodna i pozitivna iskustva mnogih koji su posjetili Makedoniju. Bili smo iznimno toplo i prijateljski primljeni, istaknuo je Matovina.


– Nastupili smo tri puta tijekom pet dana trajanja Festivala. Glavni nastup održan je na otvorenju Festivala, na trgu ispred nacionalne ustanove Centra za kulturu »Grigor Prlichev« – Ohrid, kad su se dvadesetominutnim nastupom predstavili svi sudionici manifestacije.


Klapa Kastav se predstavila programom kojim smo nastojali sveobuhvatno predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu. Izveli smo narodne napjeve istarsko-primorskog (»Bilo vavek veselo« – istarska narodna u obradi Ivana Matetića Ronjgova) i dalmatinskog podneblja (»O, jablane moj visoki« – dalmatinska narodna u obradi Marka Rogošića), ali i obrade popularnih skladbi hrvatske zabavne glazbe.


Također su održana i dva kraća nastupa u Ohridu, i to u crkvi Sv. Sofije s duhovnim programom (»Ave Maria« – Ivan pl. Zajc i »Oče naš« – Ljubo Stipišić) te u antičkom teatru s izvedbom narodnog napjeva »U polju se mala« – dalmatinska narodna u obradi Dinka Fia, kazao je umjetnički voditelj klape Kastav.