Počasna nagrada

Motovun: Alfiju Kabilju nagrada za 50 godina rada na filmu

Davor Mandić

Foto: Promo

Foto: Promo

Među filmovima za koje je stvarao su: "Kužiš, stari moj", "Novinar", "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije", "Lea i Darija"



Skladatelj, dirigent, aranžer, pijanist, tekstopisac, libretist i producent Alfi Kabiljo dobitnik je ovogodišnje počasne nagrade “50 godina”, koju dodjeljuje Motovunski filmski festival u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja. Nagradu mu dodjeljuju za, kako kažu, impresivan život, golemu energiju i stvaralački opus.


– Po školovanju arhitekt, okrenuo se ipak glazbi, a u svom plodonosnom opusu skladao je za više od 40 filmova te stotinjak televizijskih serija, što ga čini jednim od naših najplodnijih autora filmske glazbe s neprekinutom karijerom dugom pola stoljeća i nizom pamtljivih naslova, domaćih i stranih.


Upravo zato, u povodu 50-godišnjice stvaranja glazbe za filmove i serije, Motovun Film Festival dodijelit će mu nagradu 50 godina, počasno priznanje filmskim profesionalcima koji su čitavu karijeru posvetili stvaranju pokretnih slika. No njegovo zanimanje za film seže još u davne dane kad je kao dječak prodavao ugljen i zaradu trošio na odlaske u kino.




Među filmovima za koje je stvarao su: “Kužiš, stari moj”, “Novinar”, “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Lea i Darija”, a za glazbu u ostvarenjima “Seljačka buna”, “Banović Strahinja” i “Neka ostane među nama” dobio je Zlatne Arene – kaže se u obrazloženju nagrade, gdje piše i da Alfi Kabiljo stvara i danas u 86. godini te da je upravo dovršio svoj novi mjuzikl “Marylin Monroe” na libreto Ivice Krajača.