Izložba

“Megamix” Siniše Majkusa u Gradskoj galeriji u Crikvenici

Robert Šimonović

Djela nose postmodernističke ideje osobnih iskoraka i slobode oblikovanja usmjerene prema scenografski osmišljenom prostoru



CRIKVENICA – Izložba »Megamix«, autora Siniše Majkusa, privukla je znatiželjnike koji su iz prve ruke poželjeli saznati što sve ona donosi. Izložba je otvorena u prostorima Gradske galerije u Crikvenici, a otvorila ju je povjesničarka umjetnosti Branka Arh, ujedno i autorica kataloškog teksta o samoj izložbi.


Siniša Majkus rođen je 1962. godine u Rijeci, a Školu primijenjenih umjetnosti, kao i Akademiju likovnih umjetnosti, završio je u Zagrebu, diplomiravši 1989. godine na grafičkom odjelu u klasi prof. Miroslava Šuteja. Majkus je autor brojnih djela u javnim prostorima, a za izložbu »Embrio«, postavljenu 2005. godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, dobio je Godišnju nagradu »Vladimir Nazor«. Od samih početaka Majkusova djelovanja, njegova djela nose postmodernističke ideje osobnih iskoraka i slobode oblikovanja usmjerenog prema scenografski osmišljenom prostoru. Zamisao oprostorenog crteža i ideju da se nevidljivo može učiniti vidljivim, da je skulptura zapravo šupljina, volumen koji to zapravo nije, razvio je i u žičanim formama, kako u konceptualnom, tako i vizualnom smislu.


Ova temeljna zamisao provlači se i kroz izložbu »Megamix«, a autor se u svom radu najčešće služi nekonvencionalnim materijalima, poput željezne žice ili otpadnog industrijskog materijala. Instalaciju pod nazivom »Megamix« nadovezuje na ranija iskustva, ali i smatra da skulptura treba biti prilagodljiva svakoj situaciji, da njezini sastavni dijelovi trebaju biti pokretljivi, zamjenjivi i prilagodivi ambijetalnom konceptu.




Cjeloviti »Megamix« sastoji se od 484 cjevasta elementa dimenzija 200×15 cm. U svakom prostoru pojavljuje se u drukčijem obliku. U suštini Majkusovog konstruiranja stoji optička igra oblicima i efektima boja koje provociraju ekspresivne prizore, a volumeni sjedinjuju crtačke, slikarske i kiparske elemente. Svi oni koji su propustili otvorenje izložbe »Megamix«, mogu je razgledati svakog dana do 28. listopada, između 10 i 13 sati te između 16 i 20 sati.