12. izdanje

Međunarodni festival klasične glazbe u Novom nudi zanimljive glazbene programe

Ramiro Palmić

Svečano otvorenje ove ljetne glazbene priredbe pripalo je zagrebačkom Gudačkom kvartetu Rucner.



NOVI VINODOLSKI – Ovogodišnji 12. međunarodni festival klasične glazbe u Novom Vinodolskim, već uhodanim umjetničkim standardima sa šest raznolikih koncertnih večeri (od 15. srpnja do 16. kolovoza,) nudi slušateljima zanimljive glazbene programe i atraktivna gostovanja. Svečano otvorenje ove ljetne glazbene priredbe pripalo je zagrebačkom Gudačkom kvartetu Rucner, koji djeluje u sastavu: Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković – violine te bračnog para Dragan Rucner – viola i Snježana Rucner – violoncello, koji su 1998. i utemeljili ovaj ugledni komorni sastav. U novovinodolskoj crkvi Sv. Filipa i Jakova, na početku glazbene večeri izveden je gudački kvartet op. 96, br. 12 u F-duru poznat po imenu »američki«, Antonina Dvoraka, velikog nasljednika B. Smetane i njegova učenika. Četiri po tempu i tematici kontrastna stavka ovog djela klasičnog stila, članovi kvarteta u pogledu ritmičkog sklada, ljepote harmonskog zvukovlja te izgrađenim umjetničkim kriterijima iskazali su umijeće komornog muziciranja, ostvarivši visoke umjetničke kreacije.


Glazbena poslastica


Uslijedila je prava glazbena poslastica, Klavirski kvintet u Es-duru, op. 14, remek djelo velikog njemačkog romatičara Roberta Schumanna. Briljantnom i neobuzdanom energijom te osobitim tonskim koloritom odvijao se 1. stavak Allegro brillante, a 2. stavak In modo d/una Marcia, un poco la gamente u turobnom ugođaju s lirskim elementma. Slijedio je tehnički izuzetno zahtjevan 3. stavak Scherzo, molto vivace, dok 4. stavak Finale, ma non troppo donosi svjetlo i svečano ozračje. Članovi kvarteta Rucner dosegli su visoku razinu interpretacije, a vrlo motivirana raspoložena pijanistica Maria Mikulić Štimac, nastupivši kao gošća, svirala je osobitim nabojem i strastvenošću te je u cjelini dosegnuta autentična umjetnička kreacija zajedničkog muziciranja. Vrsna pijanistica Marija Mikulić Štimac odlikuje se i menadžerskim sposobnostima te je pokrenuvši ovaj vrlo uspješan Međunarodni festival klasične glazbe u Novome i danas njegova umjetnička ravnateljica.


Nastup ansambla Concilium musicum Wien na drugoj koncertnoj večeri Festivala održanoj u Bribiru, čije je gostovanje omogućio Austrijski kulturni Forum Zagreb, u pogledu izvođača i progamske koncepcije koncerta bio je raritetni umjetnički događaj. Ansambl je utemeljen 1982. s ciljem autentičnog izvođenja umjetničke glazbe, osobito one 18. stoljeća. No u ta četiri desetljeća djelovanja repertoar proširuju i na razdoblja drugih glazbenih stilova, a nije zapostavljena ni glazba suvremenih autora. Ansambl je svoj bogat, raznolik i zanimljiv glazbeni repertoar dokumentirao na mnogobrojnim nosačima zvuka te u radijskim i televizijskim emisijama.


Vrijedna glazbala




Djelovanju i pojavi sastava Concilium, čiji su članovi: Robert Pinki flauta, Milan Nikolić violina, Christoph Angerer viola i viola d/amore i Ute Groh violoncello, pridaje se veliko značenje u kulturnim krugovima, i on je rezidencijalni ansambl Društva Haydn u Beču. Koncert bečkih umjetnika nazvan »Gruss aus Wien« (Pozdrav iz Beča), održan u vrlo akustičnom zdanju bribirske barokne crkve sv. Petra i Pavla, okupljeni su posjetitelji pratili s osobitom pažnjom. Glazbenici sviraju na vrijednim glazbalima iz prošlosti, a program koncerta s djelima austrijskih skladatelja podijeljen je u dvije tematske cijeline. Prvi je ozbiljnijeg sadržaja, dok smo u drugom dijelu slušali plesne skladbe laganijeg žanra.


Budući da je ansambl osobiti štovatelj Haydnova života i djela, na početku glazbene večeri umjetnici su rafiniranošću i sugestivno i elegancijom tumačili poznati Divertimento u D-duru Josepha Haydna, a u nastavku autentično je zazvučala Partita u D-duru za violu d/amore, violinu i cello Johanna Georga Albrechtsbergera. Lepršavo, razigrano i precizno izbrušenim stilom – tu valja izdvojiti briljantno muziciranje flautista – interpretiran je Kvartet u D-duru KV. 285, za baroknu flautu, violinu, violu i cello W. A. Mozarta. U tom dijelu čuli smo još Simfoniju, uspavanku i ples za violu d/amore, violinu i cello, djelo suvremenijeg glazbenog izričaja autora Paula Angerera, inače oca sadašnjeg violista u sastavu Christopha, koji su zajednički prije četrdeset godina utemeljili sastav Concilium musicum Wien. S mnogo temperaramenta, zanosa i prirodnom ležernošću do kraja koncertne večeri svirane su polke i valceri Johana Straussa st., Johanna Lannera i Johanna Straussa ml., što je publika ispratila oduševljenim pljeskom.


Na 12. međunarodnom festivalu klasične glazbe u Novom Vinodolskom što se odvija u organizaciji Umjetničke organizacije ART NOVI predstavit će se još izvrsni Duo Balyk koncertom pod naslovom Muzika iz cijelog svijeta za mir u svjetu, potom vrlo eksponirani Papandopulo kvartet saksofona Zagreb, te riječki Duo harfi, a festival će zaključiti mlada ukrajinska gitaristica Viktorya Kulykovska.