SLAVLJENIČKO IZDANJE

 Međunarodni festival jazz glazbe: Rođendanska torta za 30. obljetnicu riječkog JazzTimea

Davor Hrvoj

Foto Davor Hrvoj

Foto Davor Hrvoj

Sva trojica vođa sastava koja su nastupila prve večeri - Darko Jurković Charlie, Elvis Stanić i Denis Razumović - nastupila su i na prvom izdanju festivala prije 30 godina



RIJEKA – Nakon što je Spart Jazz Quartet tijekom dana održao koncerte na Korzu i Pavlinskom trgu, večernji koncerti prvog dana ovogodišnjeg 30. međunarodnog festivala jazz glazbe JazzTime Rijeka održani su na Trgu Riječke rezolucije. Prije večernjih koncerata umjetnički ravnatelj festivala Damjan Grbac svečano je razrezao slavljeničku tortu, pozvao prisutne na kušanje i proglasio festival otvorenim.


Ujedno je napomenuo da su sva trojica vođa sastava koji nastupaju prve večeri – Darko Jurković Charlie, Elvis Stanić i Denis Razumović – nastupili i na prvom izdanju festivala prije 30 godina te je najavio videosnimke s intervjuima koji su upriličeni u povodu 30 godina festivala za emitiranje na internetu, a sad i uoči njihovih koncerata. U trima posve različitim konceptima, sva trojica, ali i članovi njihovih sastava, pružili su publici užitak slušanja sjajnih izvedbi s virtuoznim improvizacijama.


Trio formacija


Ovom prigodom Charlie se predstavio u trio formaciji s kontrabasistom Henryjem Radanovićem i bubnjarem Tončijem Grabušićem. Osim standarda, među kojima su skladbe poznatih jazz instrumentalista kao što su Sonny Rollins i John Lewis, čime je želio ukazati na to da su, upravo zbog njihove sviračke genijalnosti, nedovoljno cijenjeni i kao autori. Izveli su i njegove skladbe »Rolling Orages« i »The Theme of the Mayor«, koje su dokaz Charlijeve autorske maštovitosti i zrelosti. O njegovoj, pak, gitarističkoj virtuoznosti toliko je toga ispričano da ne treba ponavljati.




Uz gitarista Elvisa Stanića, njegov sastav činili su Alba Nacinovich (vokal, elektronika), Ivan Popeskić (klavijature i elektronika), Damjan Grbac (bas gitara) i Branimir Gazdik (bubnjevi). Elvis je predstavio novi glazbeni materijal, skladbe što ih je pripremio za novi album radnog naslova »Insomnia«. Radi se o suvremenoj glazbi zasnovanoj na prog-rocku. To je tek jedan u nizu Stanićevih iskoraka i još jedan kojim se prisjeća svoje mladosti i glazbe kojom se oduševljavao. Ovaj put zvuk i pristup su rokerski. Odsvirali su i novu verziju Stanićeve skladbe »Terra Sacra«, a ubacili su i kultnu skladbu »Light My Fire« legendarnih Doorsa, poznatu i po obradi Josea Feliciana.


Uvjerljive izvedbe


Također paljevina, ali drukčijeg karaktera, onog hardbopovskog, na koncertu Denis Razz Adjustable Groupa. Uz alt saksofonista Denisa Razumovića u njegovu su sastavu svirali trubač Robert Mikuljan, orguljaš Karlo Lovrić i bubnjar Rajko Ergić. Postava je to koja već neko vrijeme djeluje zajedno, što se osjetilo u kompaktnim, odrešitim i uvjerljivim izvedbama s uzbudljivim solima. Zahvaljujući Lovriću kvartet ostvaruje poseban zvuk, na tragu sastava s orguljašima koji su žarili i palili 1950-ih 1960-ih, iako oni donose suvremeniji pristup.