Radionice u kojima se napreduje

Ljetna škola pisanja: Posjetili smo školu u idiličnom okružju dvorca u Staroj Sušici

Marinko Krmpotić

Sanja Vukčević i Enver Krivac, Foto: M. Krmpotić

Sanja Vukčević i Enver Krivac, Foto: M. Krmpotić

Ljetnu školu pisanja već punih 11 godina na području Gorskog kotara uspješno organizira zagrebački CeKaPe. Ove je godine zabilježen rekordan odaziv od čak 41 polaznika u pet radionica



Ljetna škola pisanja koju već punih 11 godina na području Gorskog kotara uspješno organizira zagrebački CeKaPe (Centar za kreativno pisanje) pretvorila se u tih desetak godina u jedno od najkvalitetnijih i najzanimljivijih druženja ove vrste u cijeloj Hrvatskoj, a potvrda tomu svakako je i ove godine rekordan odaziv od čak 41 polaznika prijavljenih u pet vrlo zanimljivih literarnih radionica. Da će sedmodnevni boravak u idiličnom i romantičnom okružju legendarnog dvorca u Staroj Sušici biti zanimljiv i kvalitetan, jamčila su već i imena voditelja radionica, redom važnih i uglednih hrvatskih književnika – radionice u kojima se kombinira proza i poezija vodile su sjajne mlade hrvatske književnice Ivana Bodrožić i Tomica Šćavina, za čistu i pravu poeziju zadužena je bila Dorta Jagić, o prozi je one koje su to željeli podučavao riječko-goranski majstor riječi Enver Krivac, a radionicu kratke priče suvereno je, kao i niz godina dosad, vodio Davor Mandić, književnik i novinar Novog lista.


S one strane pisanja


Pozivu na učenje uz petero spomenutih renomiranih autora odgovorilo je četrdesetak zainteresiranih, govori nam Sanja Vukčević, alfa i omega ovog projekta, koja je i najzaslužnija za višegodišnji kvalitetan rad i razvoj ove Ljetne škole pisanja: »U pet radionica imamo od 7 do 10 polaznika, a najprije smo – što dosad nije bilo uobičajeno – popunili radionice poezije. Sama lokacija ovog dvorca i njegova okruženja idealna je za ovu vrstu rada, a zahvaljujući intenzivnom obliku rada zaista se mnogo nauči. Za to su, svakako, zaslužni i voditelji naših radionica koji već dugo surađuju s nama i odlični su i kao književnici i kao predavači«, rekla je Sanja Vukčević.



Da je i ove godine – osim možda malo previše kiše – sve na svome mjestu potvrđuju nam i polaznici koji su ne samo puni pohvala već i vidljivo pršte kreativnom energijom i željom da dodatno usavrše svoje literarne mogućnosti.





Prvi je put sudionik ove škole mladi Zagrepčanin Vedran Kurdija, koji je za početak odabrao radionicu nazvanu »S one strane pisanja«, koju vodi književnica i psihologinja Tomica Šćavina: »Ta je radionica svojevrstan pogled na drugu stranu pisanja, kreativni proces i osjećaje koji motiviraju čovjeka da krene u literarno stvaranje. Kroz svakodnevni rad otkrivamo za svakog autora vrlo važne pojedinosti koje svakog od nas motiviraju i »tjeraju« na stvaralački proces.


Jako sam zadovoljan dosadašnjim radom i već mi je, nakon samo dva i pol dana trajanja pomogla da osvijestim neke ključne stvari vezane za mene i moj proces pisanja. Usto sam oduševljen društvom i ukupnim ozračjem te uvjetima rada u ovom prekrasnom ambijentu«, reko je Kurdija.


Ivana Bodrožić osmislila je radionicu »Raspisivanje«, Foto: M. Krmpotić


Radionica kratke priče


Prvi je put u ovoj školi, a to znači i u Staroj Sušici, i Splićanka Nika Horvat, koja ističe kako je već nakon trećine školovanja sve doživljeno bitno nadmašilo sva njezina očekivanja: »Ma jednostavno osjećam velik napredak i sigurno samo s ovom Ljetnom školom moja veza s CeKaPeom i ovakvim načinom podučavanja književnom stvaralaštvu neće stati jer želim i dalje učiti. Zahvalna sam svojim roditeljima jer su oni najzaslužniji i oni su me prijavili, a ja sam ih poslušala i ostala oduševljena svime što sam dosad doživjela, od ovog predivnog mjesta pa do ljudi koje sam ovdje upoznala i s kojima kao da se znam oduvijek«, rekla je Nika Horvat.



Debitantica je i Riječanka Laura Petrona, studentica engleskog i talijanskog jezika i književnosti, koja je za početak ovakvog pristupa književnom stvaranju odabrala radionicu kratke priče koju vodi prokušani majstor Davor Mandić: »Prijavila sam se jer sam počela pisati tek pred koji mjesec i nikad nikomu ništa pokazivala, a kamoli objavljivala. Zato sada baš ovdje uz ljude koji su, poput mene, na početku, odnosno već poznate hrvatske književnike, nastojim što više naučiti i razviti svoj način pisanja. Meni je pisanje ispušni ventil, svojevrsna terapija koja mi pomaže, a zasada sam sklona kratkoj realističnoj priči koju sada uvježbavam i već vidim napredak«, rekla je Laura Petrona.


Polaznice radionica Laura Petrona i Mirjam Lučev, Foto: M. Krmpotić


Pozitivni dojmovi


Prvi je put ovaj način poduke odlučila okušati i Splićanka Mirjam Lučev, koja ističe kako je prijava bila potpuno spontana: »Volim i pratim književnost pa sam naišla i na oglas CeKaPea, prijavila se i već sada mogu reći da je ta odluka bila – pun pogodak. Upoznala sam divne ljude, već sada puno naučila i utisci nakon prva dva i pol dana su izuzetno pozitivni. Vjerujem da bi isti dojam imala i da sam odabrala neku drugu radionicu jer su me pri predstavljanju svi mentori oduševili, a Ivaninu sam radionicu odabrala jer njezin rad poznajem i pratim. Radimo jako puno i intenzivno te je baš to ono što mi se jako sviđa jer u ovom divnom okružju šuma i planina čovjek neizostavno mora biti inspiriran«, rekla je Mirjam Lučev.



Tako zbore debitanti, a slične smo krajnje pozitivne dojmove čuli i od onih koji imaju iskustva s Ljetnom školom pisanja. Već treći put dio ove škole pisanja u Gorskom kotaru je i mlada pjesnikinja Filipa Jadrić, koja se uključila u radionicu »Raspisivanje« koju vodi Ivana Bodrožić: »Htjela sam iskočiti iz okvira poezije, a baš to nudi ova radionica koju vodi naša poznata književnica koja piše i poeziju i prozu pa nam puno toga može kvalitetno prenijeti. Način na koji nam ona otvara mogućnosti širenja naših stvaralačkih potencijala jako je kvalitetan jer već uspijevamo shvatiti kako možemo znatno proširiti lirski tekst u prozni. Uz to ova mi je škola posebno draga jer u ovih sedam-osam dana izolacije baš smo usmjereni na intenzivan rad i to je zaista jako bitno za naš razvoj pa vjerujem da ne samo ja već svatko od nas itekako osjeti napredak u vlastitom pisanju«, rekla je Filipa Jadrić.



Treći je put na Ljetnoj školi i Splićanka Branka Smoje, koja i dolazi stoga što je, kaže, puna oduševljenja i divnih emocija: »Pred tri sam godine došla na nagovor prijateljice koja je godinu dana ranije bila na Ljetnoj školi i vratila se puna energije, zanosa i pozitivnih osjećaja. Pa nisam luda da to propustim, rekla sam sama sebi i prijavila se prvi put pred tri godine i eto me sad opet, a kako sada stvari stoje, mislim da ću dolaziti još dugo jer svaki put ovdje ne samo da napredujem na polju literarnog izražavanja već i doživim toliko puno lijepih trenutaka da bi sve ovo bilo šteta propustiti. Prve mi je godine mentor bio Davor Mandić, potom Enver Krivac, a sad je to Tomica Šćavina i od svakog sam od njih puno naučila i sigurno postala bolja u literarnom načinu umjetničkog izražavanja«, rekla je Branka Smoje.


»Raspisivanje« Ivane Bodrožić

Pohvalno o svemu govori i Ivana Bodrožić, poznata hrvatska književnica s nizom divnih knjiga iza sebe. Uz pisanje, ističe, najviše voli voditi baš ovakve radionice: »To je zaista posebno iskustvo pri čemu, a to uvijek kažem polaznicima, ja nikoga ne mogu naučiti pisati, ali im mogu pomoći svojim iskustvom i znanjem vezanim za ono što sam ja prošla. Zato sam i osmislila radionicu »Raspisivanje« u kojoj polaznicima nastojim pokazati kako i poezija i proza istječu iz istog izvora i kako ne treba imati ograničenja te se okušati u obama izrazima i nikako ne smatrati da nikada nećeš moći, što neki misle, pisati prozu odnosno poeziju. Radimo intenzivno i zasad su rezultati jako dobri«, kaže Ivana Bodrožić.