Povijest Rijeke

“La citta contesa” Giacoma Scottija: Knjiga napisana iz želje za istinom

Kim Cuculić

Scotti na oko 400 stranica prati povijest Rijeke u razdoblju od 1918. do 1924. godine



RIJEKA – Nova knjiga Giacoma Scottija »La citta contesa« predstavljena je u riječkoj Zajednici Talijana. Riječ je o knjizi objavljenoj u Italiji, u kojoj Scotti na 400 stranica prati povijest Rijeke u razdoblju od 1918. do 1924. godine, dajući svoje viđenje perioda vezanog za Gabrielea D’Annunzija. Kako je ovim povodom kazala Melita Sciucca, predsjednica Zajednice Talijana, izlazak svake nove knjige o Rijeci je dobitak jer govor o ovome gradu nikad ne prestaje.


Više o Zanelli


Scottijevu knjigu predstavio je novinar Mario Simonovich, podsjetivši da se u Italiji svake godine objavljuju brojne knjige o D’Annunziju.


– U tom kontekstu možemo se upitati po čemu se Scottijeva knjiga razlikuje od svih tih naslova? Za razliku od mnogih talijanskih autora, Giacomo Scotti citira i hrvatske autore koji su pisali o D’Annunziju i Rijeci, dok je razlika i u tome što Scotti mnogo više prostora posvećuje Riccardu Zanelli (Zanella je bio izabrani predsjednik Slobodne Države Rijeke između 1921. i 1922. godine, op.a.). Između ostalog, dotiče se i teme preimenovanja Muzejskog trga u Rijeci u Trg Riccarda Zanelle. U svojoj knjizi Scotti daje žive opise Rijeke, uz brojne fotografije, a bavi se i ličnostima vezanim za period danuncijade – osvrnuo se Simonovich.




Izdavač Livio Muci ukazao je na važnost Scottijeve knjige upravo za čitatelje u Italiji.


– Riječ je o knjizi koja donosi mnoga nova otkrića. Giacomo Scotti po profesiji nije povjesničar ni znanstvenik. On je novinar i pisac koji, oslanjajući se na povijesne dokumente, svjedočanstva i različite glasove, rekonstruira sliku jednog povijesnog razdoblja Rijeke. Njegova se knjiga čita s lakoćom, ali je istodobno temeljita i ima težinu – istaknuo je Muci.


Kronologija Rijeke


Giacomo Scotti objasnio je da se upustio u pisanje ove knjige jer je želio napisati istinu.


– Pisanje ove knjige bilo mi je lako, ali istovremeno i jako teško. Htio sam napisati knjigu koja će biti dostupna i razumljiva mnogima. Na temelju istraživanja arhivske građe donio sam kronologiju Rijeke. Pritom sam se oslanjao na mnoge izvore koji nisu poznati talijanskim povjesničarima. Prije perioda o kojem pišem, od 1918. do 1924. godine, Rijeka je bila multietnički, multikulturalni i multijezični grad, a onda je sve to nestalo – kazao je Scotti.


Nakon službene promocije knjige razvila se rasprava oko toga da se knjige o D’Annunziju koje izlaze u Italiji oslanjaju prvenstveno na talijanske izvore, pritom zanemarujući hrvatske i ostale izvore koji su čak dostupni i na internetu. Istaknuto je da je potrebno uzeti u obzir različite poglede te da je važno uspostavljanje dijaloga između hrvatskih i talijanskih povjesničara.