Mramorna dvorana

Kreće “Glazbena Rijeka” koja do prosinca donosi pet koncerata

Kim Cuculić

Trio Eusebius

Trio Eusebius

Prvi je na rasporedu koncert Gorana Filipeca u petak 15. listopada u 20.30 sati. Riječ je o klavirskom recitalu pod nazivom »Opere bez riječi - parafraze i reminiscencije Franza Liszta na opere Giuseppea Verdija«



»Glazbena Rijeka« počinje 15. listopada i trajat će do 10. prosinca ove godine, a donosi pet koncerata. Kako u ime Umjetničke organizacije Cristoforium i Platform for culture ističu Danijel Gašparović i Josip Nalis, riječ je o »5 za 5!«


– Peta sezona ciklusa koncerata u predivnoj Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka donosi nam čak pet koncerata! I ovoga puta potrudili smo se pripremiti vrhunske umjetničke doživljaje pa tako sezonu otvara sjajan riječki pijanist svjetske karijere Goran Filipec programom nazvanim »Opere bez riječi«. Na drugom koncertu predstavit će se ansambl Musica Viva, specijaliziran za izvođenje baroka, ali i rokokoa i pretklasike.


Slijede dva klavirska trija – prvi je nagrađivani mladi Trio Eusebius, koji odlučno osvaja pozornice diljem Hrvatske, dok je drugi »domaći« i publici dobro poznat Riječki klavirski trio.




Posljednji koncert pripao je violončelistici Kajani Pačko i pijanistu Danijelu Detoniju, koji će izvesti neke od najatraktivnijih skladbi za ovakav duo.


glazbena_rijeka

Goran Filipec


Unatoč brojnim teškoćama i neizvjesnostima u posljednjoj godini, sretni smo što iz godine u godinu možemo pripremati koncerte koji donose trenutke mira, ljepote i istinske radosti muziciranja, danas potrebnije nego ikada, kažu Gašparović i Nalis.


Prvi je na rasporedu koncert Gorana Filipeca u petak 15. listopada u 20.30 sati. Riječ je o klavirskom recitalu pod nazivom »Opere bez riječi – parafraze i reminiscencije Franza Liszta (1811. – 1886.) na opere Giuseppea Verdija (1813. – 1901.)«. Na programu su: I Lombardi: Salve Maria de Jérusalem, S. 431/1; Réminiscences de Boccanegra, S. 438; Don Carlos: Coro di festa e Marcia funebre, S. 435; Aida: Danza sacra e duetto finale, S. 436; Ernani: Paraphrase de concert, S. 432; Miserere du Trovatore, S. 433 i Rigoletto: Paraphrase de concert, S. 434.
Zatim 17. studenoga nastupa Musica Viva, 26. studenoga Trio Eusebius, 3. prosinca Riječki klavirski trio, a 10. prosinca Kajana Pačko (violončelo) i Danijel Detoni (klavir).


Rezervacija i kupnja ulaznica moguća je na: uocristoforium.hr, [email protected] i jedan sat prije početka na ulazu u Mramornu dvoranu. Partneri u projektu su Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.