Oduševljeni ljubitelji klasične glazbe

Koncertom Eve Mach na violini i Petre Gilming na klaviru zaključene 33. Lubeničke glazbene večeri

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković

Publika je u župnoj crkvi Svete Marije uživala u sat i pol vrhunske glazbe



LUBENICE – Koncertom Eve Mach na violini i Petre Gilming na klaviru te spuštanjem festivalske zastave zaključene su 33. Lubeničke glazbene večeri. Publika je u župnoj crkvi Svete Marije u Lubenicama uživala u gotovo sat i pol vrhunske glazbe, a na programu su bile »Slavenska sonata za violinu i klavir« Josipa Štolcera-Slavenskog, »Sonata za violinu i klavir« Francisa Poulenca, »Poème« Ernesta Chaussona te »Carmen fantazija« Pabla de Sarasatea, dio koje su umjetnice izvele i za bis na koji su ih pozvali oduševljeni ljubitelji klasične glazbe.


Program se zatim preselio na trg ispred crkve gdje su publiku pozdravili zvuci meha na kojem je svirao Mario Mužić odjeven u orlečku narodnu nošnju. Tu se predsjednik organizacijskog odbora Josip Pope osvrnuo na ovogodišnji festival u Lubenicama i zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovoj organizaciji.


– Nakon dviju kriznih godina, ovogodišnje Lubeničke večeri polako se vraćaju u normalan ritam. Održano je pet koncerata, a posebno smo ponosni na praizvedbu »Creske suite« ukrajinske gitaristice i skladateljice Viktorije Kulykovske prošloga petka, rekao je Pope te pozvao sve ljubitelje glazbe i Lubenica da svojim dolascima na koncerte i širenjem informacija o kvaliteti Lubeničkih večeri podrže festival pred kojim je neizvjesna budućnost.




Na kraju programa je Pope, uz pomoć lubeničke djece, spustio festivalsku zastavu s glagoljskim slovom »L« i tako označio kraj 33. Lubeničkih večeri.