Književnik i slikar

Zbirka pjesama “Orfejeva sjenka” Dimitrija Popovića predstavljena u Zagrebu: Suglasje poezije, glazbe, likovnosti i performansa

Edita Burburan

Knjiga poezije koja je prema Popovićevim riječima objavljena slučajno na nagovor izdavača, svojevrsni je vremeplov i pojašnjenje uz njegova likovna djela koja su nastajala posljednjih deset godina



U foajeu HNK-a Zagreb održana je promocija zbirke pjesama književnika i slikara Dimitrija Popovića »Orfejeva sjenka«. Predstavljanje je započelo performansom »Pozlaćena krv« koji su izveli Ozana Mirković – balerina zagrebačkog HNK-a, kustos Josip Joška Tešija te skladatelj Matej Meštrović koji je na glasoviru izveo kompoziciju inspiriranu temom performansa.


O knjizi su govorili književna kritičarka Darija Žilić, filozof i pjesnik Žarko Paić te u ime nakladnika urednik Dražen Katunarić. Između najava moderatorice Zrinke Turalije odabrane su stihove okupljeni mogli poslušati u sjajnoj interpretaciji glumaca Urše Raukar i Dragana Despota.


Knjiga poezije, koja je prema Popovićevim riječima objavljena slučajno na nagovor izdavača, svojevrsni je vremeplov i pojašnjenje uz njegova likovna djela koja su nastajala posljednjih deset godina.





Stoga bi mogla biti i malo kazalo za promatranje umjetnikovih djela i njegovih promišljanja o vlastitom doživljaju svjesnosti. Zbirka »Orfejeva sjenka« predstavlja modernistički rukopis koji ispisuje slikarska ruka. Filozofija, metafizika i poezija stapaju se u poetsko i vizualno, kako i sam autor kaže:


– U prostoru foajea HNK-a ostvareno je fino suglasje umjetničkih medija poezije, glazbe, likovno-scenskog medija performansa i slike. Ovom prilikom bili su izloženi kazališni plakati koje sam radio u devedesetim godinama za Dramu, Operu i Balet ove nacionalne kuće – prisjeća se umjetnik.


Večer zaokruženu doticanjem svih čula ispratili su brojni uzvanici, ljubitelji pisane riječi i likovnosti.