HENA COM

Uskoro izlazi knjiga “64” Tene Štivičić

Kim Cuculić

Riječ je o djelu koje je u listopadu prošle godine doživjelo i kazališnu premijeru u HNK-u u Zagrebu. Dramom se stavlja naglasak na intenzivne obiteljske odnose



ZAGREB – Nakladnik HENA COM izdvaja nekoliko naslova iz izdavačkog programa za 2022. godinu. Početkom godine izaći će nova drama naše dramatičarke Tene Štivičić, s naslovom »64«, a riječ je o djelu koje je u listopadu prošle godine doživjelo i kazališnu premijeru u HNK-u u Zagrebu. Dramom se naglasak stavlja na intenzivne obiteljske odnose, na intimu jednoga bračnog para koji se, u četrdesetim godinama života, lomi pod stresnim teretom očekivanja – onih vlastitih, ali i onih koje im nameće društvo.
Isto tako, priprema se i romaneskni prvijenac redateljice, dramaturginje i prevoditeljice Hane Veček, koji besprijekornom, pomno osmišljenom fabulom kriminalističkog žanra odvodi u mnogim neočekivanim smjerovima. Roman »Smrt, bjelokost« tako uvlači u opsežnu istragu pod vodstvom britke inspektorice, a provodi nas i fascinantnim interijerom potresom pogođenog Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, koji čuva mnoštvo svjetski poznatih umjetnina, ali i dobro skrivenih tajni.


Mnogo se priprema i u prijevodu, pa će tako već s ožujkom čitatelji dočekati i treći roman jedne od najboljih ruskih književnica Guzel Jahine naslovljen »Ešalon za Samarkand«. U njezinu vjerojatno najboljem romanu dosad, Jahina ispisuje potresnu priču o evakuaciji djece iz Kazanja u Samarkand u doba velike gladi u Rusiji, a oblikuje ju prepoznatljivom stilskom osebujnošću, oštrinom i širinom književnog zahvata. S ljetnim mjesecima u planu je objava međunarodnog bestselera »Pachinko« iz pera korejske zvijezde Min Jin Lee, koji je preveden na više od 30 svjetskih jezika i koji plijeni pozornost publike diljem svijeta. Nazvan prema popularnoj japanskoj arkadnoj igri, roman je burna, vrtoglava i potresna obiteljska saga koja se prostorno proteže od Koreje do Japana, a vremenski čak kroz nekoliko stoljeća.


Bit će objavljene i dvije našim čitateljima dosad nepoznate, ali nagrađivane i hvaljene autorice, čiji romani predstavljaju oštre ženske glasove u suvremenosti. Elena Medel, jedna od najvažnijih mladih španjolskih pjesnikinja, u debitantskom se romanu »Čudesa« fokusira na klasno pitanje u Madridu, dok se Gertraud Klemm, »zvjerka« austrijske književne scene, u romanu »Hipokampus« obrušava na toksičnu rodnu nejednakost u kulturi, a prvenstveno u književnosti.




Uskoro izlazi i roman »Bambusova stabljika« suvremenog kuvajtskog romanopisca i novinara Sauda al-Sanousija, jednoga od ponajboljih glasova mlade arapske proze, objavljen je 2012. godine, a 2013. dodijeljen mu je International Prize For Arabic Fiction, najvažnija književna nagrada u arapskome svijetu.