Karsten Dusse

“Udahni, izdahni, ubij me” urnebesna je knjiga u kojoj može uživati raznoliko čitateljstvo

Marinko Krmpotić

Foto: WIKIPEDIA, Karsten Dusse / naslovnica knjige

Foto: WIKIPEDIA, Karsten Dusse / naslovnica knjige

Ono što će privući brojne čitatelje je prije svega dobra, napeta te istodobno na trenutke i vrlo duhovita priča s elementima trilera, komedije i self-help literatureSpajanje različitih žanrova uvijek predstavlja određenu opasnost jer na kraju konačan proizvod može postati bljutavi »gemišt« u kojem se dobro ne osjeti ni vino ni mineralna voda. Najbolji je primjer nekoliko posljednjih godina u svijetu filma podosta popularan hibrid komedije i horora, svojevrsna a la Frankenstein kombinacija koja teško može zadovoljiti ljubitelje ovih oprečnih filmskih žanrova jer to što je ponuđeno nije ni horor ni komedija. Književnost svakako ima nešto šire okvire kombiniranja od filma, ali ni literatima se baš ne preporučuju razna »kalemljenja«, a ako se u nešto takvo uopće i kreće, onda zaista treba biti oprezan te svakako imati znanja, kreativnosti i talenta za spajanje onog što je često nespojivo.


Kombinacija triju žanrova


Baš to učinio je, i to vrlo uspješno, ugledni njemački odvjetnik Karsten Dusse koji se nakon niza godina uspješnog bavljenja advokaturom odlučio okušati i u književnosti te već prvim romanom nazvanim »Udahni, izdahni, ubij« (Achtsam Morden) oduševio brojne čitatelje u Njemačkoj, ali i u mnogim drugim zemljama jer je njegov prvijenac nakon pojave 2019. godine preveden na brojne svjetske jezike, između ostalog i na hrvatski zahvaljujući Daliboru Joleru. Ono što će privući brojne čitatelje je prije svega dobra, napeta te istodobno na trenutke i vrlo duhovita priča, a ono zbog čega će književni znalci, sladokusci i kritičari pojačano obratiti pažnju na ovaj roman je hrabra i uspješna kombinacija čak triju žanrova – trilera, komedije i self-help literature. Već i sama najava ovakve kombinacije djeluje gotovo nemoguće i pomalo poluludo. No, stvar funkcionira!


Self-help i ubojstvo


Evo kako je Dusse zamislio priču u kojoj sve to uspijeva povezati i »natjerati« čitatelja da uživa – smije se i strepi za glavnog junaka. To je Bjorn Diemel, uspješan i imućan odvjetnik specijaliziran za kazneno pravo, suprug lijepe Katharine i otac divne dvoipolgodišnje Emily. Njih troje žive u elitnom dijelu nekog njemačkog grada i izvana sve izgleda divno i bajno. Nažalost, nije. Njihov je brak pred raspadom i to ponajprije stoga što Bjorn radi od jutra do mraka, a da stvar bude gora, njegov je odlično plaćen posao vezan za klijenta Dragana, ozloglašenog kriminalca koji beskrupulozno zarađuje na prostituciji, kocki, iznudama, trgovini oružjem i ljudima…
Sve te krajnje nemoralne aktivnosti Bjorn pokriva svojim nedvojbenim poznavanjem zakona, čime je u niz navrata od zatvora spasio balkanskog surovog kriminalca. Sve to Katharinu čini nesretnom i onda od supruga traži da se promijeni i to tako što od njega zahtijeva da krene na tečajeve tzv. usredotočene svjesnosti koje vodi Joschka Breitner, »guru« koji je već mnogima pomogao svojim self-help analizama i uputama. Bjorn prihvaća ne zato što u to vjeruje, već da udovolji ženi. No, već prvi susret s Breitnerom pokazuje mu kako »tu nešto ima«.


Slušajući savjete svog »trenera« te čitajući njegovu knjigu, Bjorn se zaista počinje mijenjati – poboljšavaju se odnosi sa ženom, sve više vremena provodi s kćeri…


No, ne lezi vraže. Baš u trenutku kad mu se činilo da sve kreće prema obalama sreće, njegov klijent kamerom je snimljen pri izvođenju vrlo brutalnog ubojstva. Dragan uspijeva pobjeći policiji, a od Bjorna traži da ga iz cijele priče izvuče, a ako to nije u stanju – ubit će ga. Bjorn zna da su dokazi takvi da Dragana ne može spasiti nitko. Isto tako zna da će Dragan ostvariti svoje prijetnje, odnosno ubiti ga. U toj bezizlaznoj situaciji se Bjorn odlučuje početi ponašati po savjetima Joschke Breitnera i njegove knjige


»Usporavanje u pretjecajnoj traci – Usredotočena svjesnost za menadžere«.


Duhoviti komentari


Što je bilo dalje – saznajte sami. I zabavit ćete se. Naime, Bjorn Diemel inteligentan je lik koji sve oko sebe, čak i u najgorim situacijama, prati duhovitim i cinično-ironičnim komentarima koji su uspješna nadogradnja napetoj radnji (nekoliko ubojstava, spletkarenja, policijska istraga, izloženost smrtnoj opasnosti Bjorna i njegove obitelji…) koja zna skrenuti na za trilere krajne neobične teme, kao što je osiguranje mjesta u vrtiću za Emily. Začin svemu tome su savjeti self-help literature kojima počinje baš svako poglavlje ove knjige da bi se potom u svakom od tih poglavlja ti savjeti primijenili u praksi, odnosno pomogli u naizgled bezizlaznoj situaciji u kojoj se Bjorn našao.


Štoviše, kad se ti savjeti izdvoje i čitaju zasebno, oni sami po sebi – bez obzira na notu humora koja ih prati – djeluju zaista inteligentno i mogu biti korisni. U konačnici, u ovoj urnebesnoj knjizi zaista mogu uživati i ljubitelji klasičnih krimića i oni skloniji humoru i satiri, kao i oni koji vole self-help literaturu. Rijetke su knjige koje mogu vezati ovako raznoliko čitateljstvo.