Zbornik radova

Tematizacija fenomena granice: “Forum Tomizza: dvadeset godina hrabrosti”

Zoran Angeleski

Foto Manuel Angelini

Foto Manuel Angelini

Na Forumu je u 20 godina sudjelovalo više od 300 sudionika. Jedna od glavnih ideja vodilja ovih susreta povezivanje je i trajna komunikacija intelektualaca i umjetnika koji žive na granici



»Forum Tomizza: dvadeset godina hrabrosti/vent’anni di coraggio/dvajset let poguma« naziv je zbornika radova u izdanju Gradske knjižnice Umag, koji su na pulskom Sajmu knjige predstavili pokretač projekta Forum Tomizza i glavni urednik zbornika Milan Rakovac, odgovorni urednik zbornika i ravnatelj umaške knjižnice Neven Ušumović, Irena Urbič iz Kulturnog kluba Kopar, umjetnica Maja Briski te voditelj promocije Aljoša Pužar.


Zbornik je posvećen Fulviju Tomizzi (Materada kraj Umaga,1935. – Trst, 1999.) te svim sudionicima i suradnicima koji više nisu s nama, ali čiji lik i djelo nastavljaju živjeti ovom knjigom – to su Patrizia Vascotto, Ciril Zlobec, Arsen Dedić, Giuseppe Rota, Marino Vocci, Daša Drndić, Predrag Lucić, Alfredo Lacosegliaz, Ivo Vrtarić i Mate Čvrljak.


Višejezični projekt


Forum Tomizza utemeljen je 2000. godine kao višekulturni i višejezični projekt, čiji je smisao istraživanje, poticanje i realizacija društvenog i kulturalnog dijaloga u širem, nadnacionalnom slovensko-romansko-germanskom pograničnom prostoru.




Jedna od glavnih ideja vodilja ovih susreta, koji su pokrenuti u Umagu na inicijativu istarskog književnika i prevoditelja Milana Rakovca, povezivanje je i trajna komunikacija intelektualaca i umjetnika koji žive na granici i djeluju na području kulture, znanosti i medija, simbolično se oslanjajući na ime i djelo Fulvija Tomizze, književnika koji je zbog svoje umjetničke i ljudske širine podjednako bitan svim etnosima sjevernoga Jadrana.


U povodu prve obljetnice Tomizzine smrti, prvi međunarodni književni skup »Tomizza i mi« održan je u Umagu koncem svibnja 2000. Prve tri godine skup se intenzivnije bavio Tomizzinim životnim putem i djelom, da bi se zatim fokus preusmjerio na tematizaciju fenomena granice u svim njegovim političkim, sociološkim i kulturnim vidovima, a 2006. je promijenjen i naziv skupa u »Forum Tomizza«.


– U dvadeset godina na forumu je sudjelovalo više od 300 sudionika. Uvijek smo se držali principa trojezičnosti, pa se tako i u ovom zborniku izmjenjuju tekstovi na slovenskom, talijanskom i hrvatskom jeziku, kazao je Neven Ušumović, posebno ističući i danas aktualan blok s 20 tekstova 20 autora, sudionika koji su nastupili na Forumu Tomizza.


Natječaj za kratku priču


– Ovi tekstovi nisu antologijski izbor, to je naš prigodni izbor tekstova koji su bitni za tematiku Foruma. Ovisno o autoru, to su dijelom izlaganja, dijelom tekstovi, a dijelom studije. Pokušali smo ilustrirati raznolikost i poliperspektivnost autorskih pristupa problematici »psihopatologije granice« i suživota u našoj regiji, odnosno u »arhipelagu Europa«, kazao je Ušumović.


Vrijednost projekta je međunarodni književni natječaj za kratku priču »Lapis Histriae«, koji se održava od 2006. Ove je godine, na temu »Hrabrost«, stiglo 128 priča na hrvatskom, srpskom, slovenskom, bosanskom, crnogorskom i talijanskom jeziku, a nagradu je dobila Monika Herceg za priču »Tik-tak«.


Humanizam umjesto nacionalizma


U uvodnom tekstu zbornika “Synthesis Tomizziana” Milan Rakovac prostor pretežito posvećuje Fulviju Tomizzi.


– Duboko proživljavajući rascjep zavičaj-dijaspora (otići će u egzodus nakon što su svi otišli, uključivši njegovu obitelj), Tomizza moralno, mentalno, emotivno nikada zapravo neće pristati na neizbježan poratni izbor ili otići ili ostati, ili Jugoslavija ili Italija, ili Hrvat ili Talijan… Tomizza u svojim djelima zagovara humanizam umjesto nabujalog patriotizma, na obje obale Jadrana, Soče i Dragonje, piše Rakovac.