Najšumovitije audioizdanje

ŠTO SAM NAUČIO NA PLANINI Knjiga za ljubitelje planina, hodanja i književnosti zaživjela u novom obliku

Marinko Krmpotić

Matej Meštrović i Milan Majerović-Stilinović

Matej Meštrović i Milan Majerović-Stilinović

Jedna od najzanimljivijih prošle godine objavljenih knjiga u Hrvatskoj, knjiga »Što sam naučio na planini« Milana Majerovića-Stilinovića, ovih je dana zaživjela u novom, audioizdanju



Jedna od najzanimljivijih prošle godine objavljenih knjiga u Hrvatskoj, knjiga »Što sam naučio na planini« Milana Majerovića-Stilinovića, ovih je dana zaživjela u novom, audioizdanju na aplikaciji za pametne telefone Book & Zvook.


Autor, dugogodišnji radijski i televizijski novinar, osobno je pročitao zbirku od 50 kratkih »priča u hodu« koje su već zavoljeli mnogi ljubitelji planina, hodanja i književnosti izvan okvira.


Vidi se to i iz činjenice da je ova knjiga, koju je u srpnju prošle godine objavio zagrebački Libricon, doživjela i svoje drugo izdanje što svjedoči o velikom interesu za ovu sjajnu lirsko-esejističku zbirku kratkih pripovijedaka, crtica i osvrta. Komentirajući i njeno »treće« izdanje, odnosno audioknjigu, njen autor kaže:


Glazba i zvukovi prirode




»Knjigu sam već rado čitao na raznim lokacijama: od knjižnica i kinodvorana na Festivalu svjetske književnosti i Festivalu europske kratke priče u Zagrebu, preko otvorenih planinskih livada Mosora na Mosor Film Festivalu i velebitskog Highlandera do Medvednice gdje smo je prošle jeseni u jednom danu predstavili ispred četiri planinarska doma, a predstavio sam je i u novootvorenoj delničkoj gradskoj knjižnici »Jenet Majnarich«.


Sad je mogu čuti i oni koji na takva mjesta ne mogu doći ili jednostavno žele drukčiji doživljaj knjige, žele ju slušati u pokretu, vožnji, ili mirujući u opuštajućem okruženju,« kaže Milan Majerović-Stilinović.



No, posebno je važno istaći kako audioizdanje knjige ne nudi samo prepoznatljiv novinarski glas Majerovića-Stilinovića. Naime, njegovo je čitanje obogaćeno glazbom poznatog hrvatskog skladatelja i pijanista Mateja Meštrovića, kao i zvukovima prirode pa je sve skupa, ističe Ljubica Letinić, koja uz Lanu Deban potpisuje produkciju izdanja »najšumovitije audioizdanje na aplikaciji za pametne telefone Book & Zvook do danas.


Naime, Milanove poetske, iskustvene, zaigrane i meditativne planinske putne bilješke prati zanimljiva igra zvukova prirode i Meštrovićeve glazbe s nagrađenog, najnovijeg albuma »Piano Waves« i ranijeg, inspiriranog planinom, »Zvuci Velebita«.


Ova predivna suradnja kao rezultat ima raskošno audioizdanje, i doista donosi novi doživljaj već dobro poznate i popularne knjige«, kaže Letinić.


Meditativni soundscape


Audioknjiga »Što sam naučio na planini« na velika vrata i sva šumska zvona u svijet domaćih zvučnih knjiga uvodi i meditativni soundscape, sve popularniju audioformu.


Novom originalnom suradnjom, u trajanju od nešto više od 4 sata, oduševljen je i Matej Meštrović, uvijek spreman na nove stvari: »Kvalitetne i lijepe stvari koje čovjek radi iz ljubavi i vlastite potrebe za stvaranjem, a ne po narudžbi, uvijek nekako nađu svoj put.


U trenutku spajanja Milanove i moje umjetnosti, dva zapravo potpuno različita rada, dva su se djela spojila kao da su nastajala zajedno. Tako pašu jedno s drugim da se čovjek sa strane može pitati je li on pisao riječi na moju glazbu ili ja glazbu na njegove riječi.


Činjenica je potpuno obrnuta – svaki je projekt nastajao u odvojenim životima, ali su tako kompatibilni da su se jednostavno morali spojiti.«


Planinarenje, baš kao i audioknjige, zadnjih je godina sve popularnije. Ovaj jedinstven spoj tih dviju stvari zato bi mogao biti zanimljiv svim ljubiteljima prirode i književnosti koji žele imati slobodne ruke. Knjiga, do sad dostupna u knjižarama i knjižnicama u Hrvatskoj, sad prelazi sve granice i dostupna je publici cijelog svijeta.