Program

Što nas sve čeka na novom festivalu Vrisak: Rijekom će poteći rijeka poezije

Kim Cuculić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Tema ovogodišnjeg Vriska je poezija, kojom se u doba pandemije, potresa i nesigurnosti, komercijalizacije umjetnosti i nedostatka vremena za kulturu, grad na Rječini vraća stihovima



Donosimo program ovogodišnjeg Vriska, 14. izdanja riječkog sajma knjiga i festivala autora. Vrisak i ove godine Rijeku na tjedan dana pretvara u centar književnog života uz preko 40 programa posvećenih najznačajnijim stranim i domaćim književnicima.


PROGRAM »RIJEKE POEZIJE«


Tema ovogodišnjeg Vriska je »Rijeka poezije« – u doba pandemije, potresa i nesigurnosti, komercijalizacije umjetnosti i nedostatka vremena za kulturu, vraćamo se stihovima. Velika književna avantura počela je prije puno tisuća godina upravo s poezijom i uvjereni smo da je i u sadašnjem svijetu, koji je suočen s brojnim izazovima, od klimatske kataklizme do posvemašnje digitalne kontrole naših života, upravo poezija pravi jezik kojim se može detektirati i izraziti temeljne ljudske probleme.


Tako će na Vrisku biti predstavljena nova izdanja više od deset pjesnika i pjesnikinja, s kojima će se, osim o njihovom pisanju i nastanku novih zbirki, razgovarati i o poziciji i ulozi poezije u suvremenom društvu. Jedan od glavnih gostiju 14. Vriska je Abdellatif Laâbi, a svoje će nove knjige pjesama predstaviti i najbolji domaći pjesnici i pjesnikinje.


PROGRAM »NA MARGINI«




Na 14. Vrisku V.B.Z. predstavlja trogodišnji projekt »Na margini« pod pokroviteljstvom programa »Kreativna Europa« Europske unije, u kojem se objavljuju i promoviraju manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima, ali i prijevodi domaćih autora na najveće svjetske jezike.


Tako je višestruko nagrađivani roman »Brdo« Ivice Prtenjače preveden na njemački jezik (»Der Berg«), a roman Lade Vukić »Specijalna potreba« na engleski (»Special Needs«).


S autorima i prevoditeljima Klausom Detlefom Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić u ponedjeljak 13. rujna u 12 sati u V.B.Z.-ovoj knjižari u Krešimirovoj 28 razgovara jedan od naših najprevođenijih pjesnika, Marko Pogačar.


U sklopu biblioteke »Na margini« prošle je godine V.B.Z. objavio roman »Magnetno brdo« Réke Mán-Várhegyji u prijevodu Lee Kovács. »Magnetno brdo« dobitnik je Nagrade Europske unije za književnost, a roman zovu »knjigom mađarskog #metoo pokreta«.



Riječ je o kompleksnom psihološkom i socijalnom romanu koji oslikava suvremeno mađarsko društvo, a o knjizi u utorak 14. rujna u 17 sati u Exportdrvu s autoricom razgovara Petra Miočić.


U srijedu 15. rujna u 17 sati Vrisak predstavlja inspirativni grafički roman »Ljeto njezina života«. »Ljeto njezina života«, prva suradnja književnika Thomasa von Steinaeckera i sjajne njemačke ilustratorice Barbare Yelin, topla je ljudska priča o temama koje često izbjegavamo: životu u staračkom domu, ispravnosti životnih odluka i tome što je, zapravo, sreća. Knjigu je prevela Tatjana Jambrišak.



PROGRAM »U FOKUSU«


Kao i prethodnih godina, u programu »U fokusu« u prostoru Exportdrva festival predstavlja recentnu prozu i publicistiku suvremenih domaćih književnika, koja je već privukla veliko zanimanje i kritičara i čitatelja.


U ponedjeljak 13. rujna u 18 sati Rajko Grlić i Nikola Petković razgovaraju o knjizi »Sjećanja i neobjavljene priče« Eve Grlić, istovremeno osobnom dnevniku i potresnim memoarima, ali i dnevniku jednog specifičnog i nama bliskog prostora i vremena, dok u 20 sati Vedrana Rudan s Ivanom Bodrožić razgovara o svojoj novoj, nemilosrdnoj zbirci kolumni »Puding od vanilije«.



U utorak 14. rujna u 21 sat Saša Ilić i Ivana Bodrožić predstavljaju jedan od najhvaljenijih i najčitanijih domaćih romana objavljenih u 2020. godini: knjiga »Sinovi, kćeri« Ivane Bodrožić donosi priču o zaključanosti; onoj društvenoj, obiteljskoj i intimnoj kroz perspektivu sina, kćeri i majke.


Četvrtog dana festivala, 15. rujna, program »U fokusu« donosi promociju knjige Velida Đekića »Zvali su me Industrijska«, na kojoj autor u 19 sati sa Zoranom Žmirićem razgovara o prvoj knjizi napisanoj o nekoj riječkoj ulici, dok u 20 sati Marko Pogačar i Tatjana Gromača predstavljaju novu Gromačinu knjigu »Početnica za luđake«, eksperimentalnu i refleksivnu prozu.



U četvrtak 16. rujna Vrisak donosi čak četiri promocije domaćih autora – u 19 sati Zoran Žmirić razgovara s Romanom Simićem o njegovu prvom romanu za mlade pod naslovom »Iva, do Mjeseca i natrag«, u 20 sati Zoran Ferić zajedno s Dragom Glamuzinom predstavlja novi dekameronovski Glamuzinin roman »Drugi zakon termodinamike«, a u 21 sat Kruno Lokotar i Marko Pogačar razgovaraju o trima naslovima produktivnog Pogačara: riječ je o knjigama »Knjiga praznika«, »Korov, ili protiv književnosti« i »Latinoamericana ili 1000 riječi španjolskog«.



Četvrtak zatvara promocija nove knjige našeg poznatog glazbenika Dubravka Ivaniša-Rippera. U proznom prvijencu »45«, Ivaniš kroz 45 pitanja i odgovora čitatelja vodi kroz intimu benda Pips, Chips & Videoclips, u čemu će mu na promociji pomoći urednik Andrija Škare.


Petak 17. rujna rezerviran je za promociju nove knjige Borivoja Radakovića, koji s Dragom Glamuzinom razgovara u 19 sati. »Ne plači, dušo« sadrži deset priča i jedan poetsko-prozni fragment – koji funkcionira kao svojevrsni epilog – o našem svakidašnjem, običnom ludilu, što ponekad doseže strašne proporcije i posljedice.



Festivalski vikend donosi šest promocija programa »U fokusu«: u subotu u 18 sati Nikola Petković s Vladimirom Arsenićem razgovara o knjizi kritika i tekstova o postjugoslavenskoj književnosti »Arbitri i modeli«, u 19 sati Enver Krivac predstavlja knjige Zorana Žmirića »Kaleidoskop«, »Pacijent iz sobe 19« i »Vožnja unatrag«, dok u 20 sati Drago Glamuzina i Zoran Ferić razgovaraju o novom Ferićevu romanu »Putujuće kazalište«, opsežnoj i kompleksnoj obiteljskoj sagi.



Zadnjeg dana 14. Vriska, u nedjelju 19. rujna, u 19 sati Ena Katarina Haler razgovara s Ivicom Đikićem o njegovoj knjizi »Štapići za pričanje«, koja donosi sedam priča natopljenih pitanjima o zlu i njegovu izvoru, o mračnim dubinama ljudske duše, dok u 20 sati Davor Mandić i Frida Šarar predstavljaju Fridinu knjigu »Ženo pokrij tu dušu« – kratki tvitovi istodobno su poetski zapisi i aforizmi, dok se duži zapisi u knjizi čitaju kao kratke priče.


Program »U fokusu« završava predstavljanjem novog romana »Sami« Marinka Koščeca, koji je Vladimir Arsenić nazvao »prvim romanom pandemije«.


PROGRAM »BALKAN EXPRESS«


Program »Balkan express« jača veze među regionalnim piscima i književnosti te na 14. Vrisak dovodi pet autora čije su posljednje knjige imale jak odjek u cijeloj regiji.


U ponedjeljak 13. rujna u 21 sat Jagna Pogačnik s autorom Damirom Uzunovićem razgovara o knjizi »Ja sam«, kombinaciji autobiografske fikcije i svojevrsne literarne posvete ocu i majci, ali i rodnom Sarajevu.


U utorak 14. rujna »Balkan express« donosi dvije promocije: u 19 sati Dragan Velikić i Branko Čegec predstavljaju Velikićev roman »Adresa«, svojevrstan dosje grada Beograda, tragičara suvremene povijesti, dok u 20 sati Đurđica Čilić moderira razgovor sa Semezdinom Mehmedinovićem.


Njegova knjiga »Ovo vrijeme sada« knjiga je potrage, sjećanja i osjećaja, knjiga u kojoj se vrhunska proza i poezija spajaju u neodvojivo jedno.


Sredina tjedna rezervirana je za jednog od vodećih balkanskih postmodernističkih pisaca, Aleksandra Prokopieva, koji 15. rujna u 21 sat zajedno s Nikolom Petkovićem razgovara o svojoj novoj zbirci priča »Delfin: O vidljivom i nevidljivom«.



Program »Balkan expressa« završava u petak 17. rujna u 21 sat promocijom romana »Pod oba Sunca« Ognjena Spahića, koju vodi Kruno Lokotar. Roman govori o krugu života koji iscrtavamo sami i pokušajima da iz toga kruga iskoračimo.


PROGRAM ZA NAJMLAĐE U DJEČJOJ KUĆI


U sklopu 14. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora, V.B.Z. je u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka i Dječjom kućom pripremio zabavan i edukativan program za najmlađe čitatelje i one koji će se tek zaljubiti u književnost.


U Dječjoj kući, prostoru kulture za djecu, roditelje, ali i sve ljubitelje maštovite književnosti, od 15. do 17. rujna očekuju nas tri programa.



Na radionici o Muminima, preslatkim i dobroćudnim njuškicama, djeca će upoznati ove empatične, zabavne i čarobne likove, koji osvajaju srca mladih već 70 godina.


Knjige o Muminima velike finske spisateljice Tove Jansson postale su obiteljski klasici diljem svijeta i čitaju se iz generacije u generaciju, a domaćoj ih publici u sklopu projekta »Na margini«, pod pokroviteljstvom programa »Kreativna Europa« Europske unije približava prijevod Željke Černok.


Također, na rasporedu je i druženje s domaćim piscima: Lada Franić, profesorica i autorica brojnih knjiga za mlade, razgovarat će s malim čitateljima i čitati im svoje svoju novu priču »Jakov zna sve«.


A zna li Jakov uistinu sve, reći će nam neobična slikovnica o prijateljstvu koja potiče djecu na čitanje, aktivnost i druženje. Za prekrasne ilustracije pobrinula se Maja Beus, koju je Taschen uvrstio u popis najboljih ilustratora na svijetu.


Zoran Ferić, jedan od poznatijih domaćih autora, okušao se i u pisanju edukativnih i toplih slikovnica, za koje je dobio prestižne nagrade, a koje na pristupačan, topao i najmlađima blizak način govore o teškim temama: »Suze svetog Lovre« bave se rastavom roditelja, dok u »Snu ljetne noći« Ferić piše o znatiželjnom dječaku Dadi koji se hrabro nosi s različitim problemima koji se ponekad događaju i malim dječacima. Ferićeve slikovnice obogaćene su predivnim ilustracijama Dominika Vukovića.