Selca

Smotra Croatia rediviva ča-kaj-što: Nova oliveatkinja je kajkavka Vera Grgac

Kim Cuculić

Foto Luka Rocco

Foto Luka Rocco

Sudjelovalo je dvadeset pjesnika iz svih triju hrvatskih jezičnih stilizacija: čakavske, kajkavske i štokavskeSELCA – U Selcima na otoku Braču 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a uoči 79. godišnjice talijanskoga fašističkog paljenja Selaca, na Trgu Stjepana Radića ispred crkve Krista Kralja održana je 32. svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što. Sudjelovalo je dvadeset pjesnika iz svih triju hrvatskih jezičnih stilizacija: čakavske, kajkavske i štokavske. Dr. Drago Štambuk smotru je utemeljio palindromske 1991. godine o Krvavi Uskrs, kao odgovor na velikosrpsku agresiju, a pod integracijskom »Zlatnom formulom hrvatskoga jezika ča-kaj-što«.


Obraćajući se nazočnima utemeljitelj Štambuk nazvao je Zlatnu formulu jezičnim i političkim ujediniteljem, gralom i hrvatskom osovinom koja hrvatski jezik bogati iznutra. Slijedio je govor načelnika Općine Selca Ivana Marijančevića, koji je iskazavši punu podršku smotri nazvao Formulu jednim od najvažnijih projekata od osnutka hrvatske države. Utemeljitelj je svečano otkrio 31. ploču sa Zida od poezije prošlogodišnjeg ovjenčanika Ivana Kramara na kojoj su uklesani njegovi stihovi: »Budi život svoga života«. O njemu kao jednom od najvećih poetskih iznenađenja u posljednje vrijeme nadahnuto je zborio Luko Paljetak.


Takmeni dio započeo je čitanjem Nazorove »Masline« (Sanda Hržić), a blagoglagoljili su redom: Drago Štambuk koji je u čast Dana pobjede proštio vizionarsku pjesmu »Slavuj i tvrđava«, kao i pregršt svojih čakavskih stihova; Zvjezdana Čagalj, Sanja Mošić, Darko Rundek, Petar Tyran, Biserka Goleš Glasnović, Stanko Jerčić, Tomislav Žigmanov, Silvija Buvinić, Vera Grgac, Sanda Hržić, Vjekoslava Jurdana, Darija Žilić, Ivona Džimbeg, Hrvoje Peruzović, Marijan Grakalić, Vlasta Vrandečić Lebarić i Luko Paljetak.
Povjerenstvo u sastavu prethodnih oliveata proglasio je novom oliveatkinjom kajkavku Veru Grgac, koju je maslinovim vijencem ovjenčao utemeljitelj. U glazbenom intervalu Darko Rundek izveo je maestralno svoje skladbe »U borbi sa silama« i »Ruke«.