Aukcijska kuća Christie's

Šest rijetkih zbirki prvih izdanja Shakespeareovih drama izloženo na izložbi u Londonu

Hina

Reuters

Reuters



Sljedeći će tjedan u Londonu biti izloženo šest iznimno rijetkih zbirki prvih izdanja drama Williama Shakespearea, objavila je aukcijska kuća Christie’s.


Jedan primjerak prvoga sabranog izdanja drama Williama Shakespearea izložen je već u ponedjeljak u Londonu u povodu 400. obljetnice objavljivanja sabranih djela slavnoga književnika koja su izašla 1623.


Javnost je dobila priliku da u ponedjeljak, samo na jedan dan razgleda jedan primjerak prvog izdanja drama u londonskoj knjižnici Guildhall.




Izdanje objavljeno 8. studenoga 1623., sedam godina nakon dramatičareve smrti 23. travnja 1616., jedan je od najbolje sačuvanih primjeraka na svijetu.


No ostala će se izdanja moći razgledati u izložbenom prostoru londonskoga Christie’sa od 2. do 26. svibnja, a kopije će se zatim vratiti vlasnicima.


Knjižnica Guildhall nalazi se na mjestu gdje su nekoć živjeli urednici Shakespearovih djela, njegovi prijatelji Henry Condell i John Heminges.


Da nije objavljeno prvo izdanje, koje čini 36 drama, vjerojatno ne bi postojala polovina cjelokupnog Shakespeareova dramskog opusa, poput “Mjere za mjeru”, “Macbetha”, Julija Cezara”, “Oluje”…”, rekla je Margaret Ford, direktorica međunarodnog odjela Christie’s za književnost.


“Nijedan od dramatičarevih originalnih rukopisa nije sačuvan iz doba kada su oni napisani. Ne znamo točno koliko je primjeraka objavljeno, ali procjenjuje se da je riječ o njih 750, a 235 primjeraka uspjelo se sačuvati u nekom obliku. Većina je nesavršena, ali neki su cjeloviti”, rekla je Ford.


Zbirka drama, jedan od šest poznatih primjeraka prve zbirke svih 36 Shakespearovih drama iz 1623., prodana je 2020. na dražbi za rekordnih 9,97 milijuna dolara.


Pet od šest primjeraka je iz privatnih kolekcija, a šesti iz Senatske knjižnice Sveučilišta u Londonu.


“Prvi put će javnost na jednome mjestu moći vidjeti šest poznatih primjeraka prve zbirke svih 36 Shakespearovih drama na jednome mjestu”, rekla je Ford. “Posljednji su put četiri primjerka bila izložena zajedno prije cijelog stoljeća, na tristotu godišnjicu, kada ih izložila Britanska knjižnica.”