26. Sa(n)jam knjige u Istri

SA(N)JAM PROMJENE Što publika može očekivati od ovogodišnje omiljene fešte od knjige?

Davor Mandić

U tijeku su pripreme za Sa(n)jam knjige / Foto MANUEL ANGELINI

U tijeku su pripreme za Sa(n)jam knjige / Foto MANUEL ANGELINI

Donosimo naglaske iz festivalskog programa manifestacije koja se trebala dogoditi krajem prošle godine, no zbog pandemije odgođena je za proljeće ove. U programu dominira poezija, a Pulom će defilirati i neka »nova lica«



PULA  Sa(n)jam knjige u Istri u svojoj je sada već dugoj povijesti znao biti pred ozbiljnim izazovima, no svi su oni uspješno amortizirani i na kraju je manifestacija izrasla u najrespektabilniji knjižni sajam u Hrvatskoj, a i šire. Izrasla je u sajam – odnosno festival, jer on je prije svega festival – na koji i autori i publika najradije idu, uglavnom ne smatrajući da su tamo radi nekih tuđih interesa, već prije svega kao ljubitelji žive riječi o knjizi, ali i knjige same. No prodaja knjiga, koja obično karakterizira sajmove, u Puli nikada nije bila u primarnom fokusu; uvijek je u njemu više bio program. I taj gost, koji bi na kraju najčešće ostao nesvjestan svih onih spomenutih izazova i mogućih nesigurnosti koje prijete ako ne urušavanju, a onda barem sjaju uspješne manifestacije.



Ove godine, u 26. izdanju Sajma, stvari će biti potpuno drukčije, i onaj gost će itekako biti svjestan da je sajam doživio velike promjene, a i da one nisu gotove. Dvije najveće promjene tiču se vremena održavanja i prostora sajma. Proljetni termin od 4. do 13. lipnja ustupak je ovom ludom razdoblju koje nas je sve zateklo, a koje zovemo i pamtit ćemo ga kao pandemijsko. Ova promjena ne znači nužno i dalekosežnu promjenu termina održavanja, jer ove godine radi se o odgođenom prošlogodišnjem sajmu s, dakako, još uvijek, i opet zbog neuhvatljive pandemije, neizvjesnom sljedećem izdanju. A ono se, barem još zasad, planira u svom standardnom predzimskom terminu. Cijela ta priča, može to potvrditi svatko tko je ikada išta organizirao, a posebno događanja ovakve magnitude, organizacijska je noćna mora.


Promjena prostora


Osim uobičajenog termina, Sajam je karakterizirao i centralni prostor, Dom hrvatskih branitelja, u kojem se baš lijepo smjestio. Toliko lijepo da je svaki organizator knjižnog sajma htio nešto slično, zdvajajući nad »hladnim« prostorima kojima uglavnom raspolaže. Ove godine i to se mijenja, pa centralni sajamski prostor više neće biti krasna austrougarska palača u centru grada, već će se programi odvijati u dvorištu The Shipyard puba, dok će knjige biti u jednoj od hala nekadašnje Arena trikotaže.


Otvorenje, programi i knjige




Sajam će biti otvoren u petak 4. lipnja u podne u Ulici svetog Teodora, a od tada pa do kraja u nedjelju 13. lipnja publika će moći pratiti 50-ak programa s preko 100 sudionika, uživo, putem radijskih prijenosa i streaminga. U prodajnom dijelu, koji se prostire na oko 450 četvornih metara zatvorenog prostora s još sedam vanjskih štandova, oko 250 nakladnika izložit će 30.000 naslova, a po njih će se moći svaki dan od 10 do 21 sat.


Velike su to promjene, za koje nitko još ne zna kako će funkcionirati, pa je stoga pogođeno i pitanje iz ovogodišnjeg slogana »Di smo?«, no objavljeni program ukazuje ipak i na neke stalne momente, odnosno standard na koji smo navikli.
Osim što sajam i opet traje deset dana, svaki dan počet će Doručkom s autorom, koji sada već standardno vodi kulturolog, sveučilišni profesor, intelektualac širokog raspona Aljoša Pužar. On će ove godine ugostiti Petra Gudelja, Sinana Gudževića, Olju Savičević Ivančević, Svetislava Basaru, Duška Šibla, Đurđicu Čilić, Nadu Gašić, Ivicu Đikića i Ivicu Buljana.
Ovogodišnji standard je i pet programa dnevno, osim posljednjeg dana, koji nakon Doručka s Ivicom Buljanom donosi još dodjelu nagrade »Doktor Ivo Borovečki«.
U fokusu ove godine bit će poezija, kao i program pod naslovom »Nova lica Pule«, a koji predstavlja neke autore koji se stjecajem raznih okolnosti još nisu predstavili pulskoj publici. Da je poeziji dano istaknuto mjesto, bit će jasno već od prvoga dana i prvih programa. Naime nakon otvorenja Sajma dvorište Shipyarda donosi program duhovitog i pogođenog naslova »Smiljko, mi iz Trikotaže ti mahnemo«, koji jasno aludira na ponajbolju zbirku pjesama objavljenu u nas u posljednje vrijeme – »Smiljko i ja si mahnemo« Eveline Rudan. Program je to u kojem osim Eveline sudjeluju još i Dario Marušić i Mauro Giorgi, no o zbirci će biti riječi već u sljedećem programu, standardnom »Istra ispod kore«, u kojem će svoje mjesto naći i Boris Domagoj Biletić. Dan će završiti programom u kojem će sjajnog samosvojnog pjesnika Petra Gudelja dočekati Miljenko Jergović.


Poezija liječi


Program Poezija liječi dominira i drugim danom, pa će se u njemu tako predstaviti Monika Herceg, i kao autorica i kao izbornica/dramaturginja programa »Ne čitaš žene«, u režiji Ivice Buljana, a u kojem sudjeluju: Olga Pakalović, Barbara Vicković, Ivana Boban, Luca Anić, Iva Jerković, Tesa Litvan, Ivanka Mazurkijević, Mirta Zečević, DJ Šimun Stankov, Mateja Miković i Taiguara Goulart. Rečeni program ugostit će još i Milana Rakovca, Olju Savičević Ivančević, Tanju Stupar-Trifunović, Ivanu Bodrožić, Sanju Baković, Lidiju Deduš, Mariju Radmilović, Anu Brnardić i Dortu Jagić.
Na Sajmu će se, i opet standardno, predstavljati nove knjige i njihovi autori, ali i neka stalna lica Pule, poput spomenutog Rakovca, Igora Zirojevića ili Dragana Velikića. Od »Novih lica Pule« vidjet ćemo Svetislava Basaru i njegovu novu knjigu »Kontraendorfin«, Želimira Periša i njegovu hvaljenu »Mladenku kostonogu«, Ivanu Bodrožić (»Sinovi, kćeri«), Tanju Stupar-Trifunović (»Otkako sam kupila labuda«), Đurđicu Čilić (»Fafarikul«), Magdalenu Blažević: (»Svetkovina«) i Enu Katarinu Haler (»Nadohvat«).
U programu »Čitamo umjetnost« podsjetit ćemo se velikog Tonka Maroevića, a valja istaknuti i program Strip Strasse, koji nije osobito razgranat ove godine, no ugošćuje Danijela Žeželja i Irenu Jukić Pranjić. U dvorištu Shipyarda dočekat ćemo i »Autora iz susjedstva« Borisa Miljkovića, a na istom mjestu još će se i »zakucati« poezija u programu »Slavenski đardin: Moj cilj je – horizont«, izbor iz poezije slavenskih pjesnika u dramatizaciji i autorskoj koncepciji Monike Herceg i Mirne Rustemović, u kojem sudjeluju: Slavko Juraga, Luka Dragić, Silvio Vovk, Alen Šalinović, Ivana Boban i Barbara Vicković.