J.P. O'Connell

RECENZIJA Roman “Hotel Portofino”: Pitko štivo puno kvalitetnih opisa

Sandy Uran

Foto: PR, Press

Foto: PR, Press

Razdoblje obuhvaćeno u romanu je uoči Drugog svjetskog rata, u kojem još nisu zacijelile rane iz Prvog svjetskog rata, i kad je većina žitelja samo željela živjeti mirnim životom ispunjenim radostima i finom hranom.



Ljubavne zavrzlame, rizična poslovna partnerstva, politički okršaji samo su neki od elemenata koji sačinjavaju fabulu romana »Hotel Portofino« engleskog pisca i novinara J.P.-ja O’Connella.


Razdoblje obuhvaćeno u romanu je uoči Drugog svjetskog rata, u kojem još nisu zacijelile rane iz Prvog svjetskog rata, i kad je većina žitelja samo željela živjeti mirnim životom ispunjenim radostima i finom hranom. No, crni oblak fašizma nadvio se i nad likovima romana. Političke igre kao i moralne odlike pojedinih likova pomno su opisane, no isto tako dano je na znanje i kulinarsko umijeće glavne kuharice koja nastoji ugoditi zahtjevnim gostima hotela.


Spomenuta je legendarna povijesna kuharica Pellegrina Artusija, čovjeka koji je utemeljio talijansku kuhinju, naslovljena »La Scienza in cucina e l’arte di mangiar bene« (»Znanost u kuhinji i umijeće dobre prehrane«).




A da je kuhinja, kao i delicije koje se u njoj spravljaju, glavni ambijent, imali smo prilike vidjeti u prvoj i drugoj sezoni televizijske serije »Hotel Portofino«, koje su ne tako davno prikazane u subotnjem popodnevnom terminu na HTV-u, umjesto u večernjem.


Negodujemo zato jer je ova lijepa engleska serija velikim dijelom snimljena upravo u Hrvatskoj, točnije u PGŽ-u i Istri: u Iki, Lovranu, Matuljima, Grožnjanu i Belaju te u Rijeci.


Detaljni opisi


Naš grad pojavit će se u kadrovima u trećoj sezoni, koja je snimana ljetos. Vila u Iki kao i tamošnje prirodne ljepote odigrale su jednu od većih scenografskih uloga u seriji, koja je snimana i u Zagrebu, u Narodnom domu i Hrvatskom institutu za povijest na Gornjem gradu. S obzirom na brojne hrvatske lokacije koje se pojavljuju u TV seriji »Hotel Portofino«, potonja zaslužuje da je se prikazuje u primetime terminu.


Nadamo se da će tome biti tako kad se bude prikazivala 3. sezona serije. No vratimo se romanu. O’Connell u svom djelu pomno opisuje način života nakon Prvog svjetskog rata, a poseban naglasak stavlja i na način odijevanja i tadašnju modu te tako čitatelj stječe uvid u to kako su se ljudi tada odijevali, posebno žene, što ukazuje na veliko modno znanje autora.


To je vidljivo i u drugim poglavljima knjige u kojima opisuje životni stil glavnih aktera te ističe konzumaciju aperitiva koja su u toj epohi bila u modi poput Fernet-Branca, ili pak donosi pomni opis automobila ili muških odijela, što dočarava to povijesno razdoblje.


No pisac se ne bavi samo lijepom i lagodnom stranom življenja već ukazuje i na postojanje depresije, ratnih trauma ili dogovoreni brak između Luciena i Rose, a posebno na komplicirane muško-ženske odnose, koji su uvijek aktualni.


A ne može ni bez politike, jer upravo ona sačinjava dobru kulisu za brojne druge događaje vezane uz obitelj Ainsworth, koja vodi Hotel Portofino.


Foto: HRT


Dogodine nastavak


Posebnu vrijednost s estetskog aspekta predstavlja detaljan opis soba u Hotelu Portofino, što je tvorcima televizijske serije omogućilo da u interijer vile u Iki, koja ima ulogu Hotela Portofino, unesu apsolutno svaki element koji nalazimo u literarnom predlošku. Što gledanje, ali i čitanje romana čini još zanimljivijim.


Ako niste gledali seriju, preporučujemo čitanje romana »Hotel Portofino«, a isto se odnosi i ako ste gledali seriju, jer ćete uživati u pitkom štivu i kvalitetnim opisima likova i događanja te ćete u sjećanje prizvati kadrove serije koju ste gledali, poglavito prelijepe ambijente našega kraja.


Kao što smo već istaknuli, treća sezona serije snimljena je, dobrim dijelom, ljetos u našoj regiji te ćemo je, nadamo se, imati priliku gledati nagodinu na našim malim ekranima – u večernjem terminu.


Drugi dio romana također je najavljen za 2024. godinu te se radujemo čitanju nastavka sage o obitelj Ainsworth.


Ljubav prema povijesti

Britanski pisac i urednik J.P. O’Connell radio je za Time Out, The Guardian, The Times i Daily Telegraph. Napisao je nekoliko knjiga, a posebnu pažnju privlači njegova analiza omiljenih knjiga Davida Bowieja, one koje su izvršile veliki utjecaj na glazbenikov umjetnički opus.


Ipak, svjetsku je slavu stekao povijesnim romanom »Hotel Portofino« objavljenom 2021. godine, u nas izdanom u VBZ-u čiji prijevod potpisuje Andrea Šimunić.


U jednom intervjuu O’Connell je otkrio kako su na njegovo pisanje veliki utjecaj imale povijesne knjige i povijesni filmovi te je tako posebno istaknuo filmsku adaptaciju poznatog romana E. B. Forstera »Soba s pogledom«.


Ovaj romanopisac je i kolekcionar, što se na neki način i podrazumijeva s obzirom na interes koji gaji spram povijesti. Posebno voli antikne radijske prijemnike. U svojoj kolekciji ima nekoliko vintage radija iz razdoblja s kraja 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća.


– Volim romantiku stare tehnologije, kazao je u intervjuu u kojem je otkrio i da uživa u romanu Wilkieja Collinsa »The Woman in White« objavljenom 1859. godine i romanu Mary Elizabeth Braddon »Lady Audley’s Secret« objavljenom 1862. godine, te da voli posjećivati povijesnu farmu Charleston u East Sussexu u kojoj je davnih dana boravila i poznata književnica Virginia Woolf, koja je živjela u obližnjem selu Rodmell.