Zrela osobnost

Radomir Premuš “Olovne noge”: Umjetničko nadahnuto ostvarenje

Kim Cuculić

Ova je knjiga prezentacija jednog novog senzibiliteta, osjećaja društva i promišljanja univerzalnih ljudskih problema - osvrnuo se Mladen Urem



U izdanju Ogranka Matice hrvatske u Rijeci objavljena je knjiga Radomira Premuša pod naslovom »Olovne noge«. Kako u predgovoru naslovljenom »Umjetnički nadahnuto ostvarenje« podsjeća Mladen Urem, Premuš se pojavio na književnoj sceni svojim prvim romanom »U vrtlogu« 2017. godine kao već zrela i formirana osobnost i vrlo interesantan hrvatski književnik.


– Novi roman znakovitog naslova »Olovne noge«, uz neke klasične provjerene formule građenja literarnog diskursa, donosi sadržajan i osebujan stil, predstavljajući novu senzibilnost i drugačiji odnos prema problemima – piše Urem.


Drugačiji od mnogih dosadašnjih umjetničkih ostvarenja na našoj književnoj pozornici. Riječ je o umjetnički nadahnutom ostvarenju koje se čita s interesom, s mnogo simultanih radnji i odvojaka glavnog tijeka priče, koje ne opterećuje pretencioznošću, a kojom smo prečesto izloženi čitajući suvremenu prozu.


Inspirativno djelo




Ponirući tako kao čitatelji po različitim asocijativnim razinama ovoga djela, oslobađamo nakupljene emocionalne blokade iz podsvijesti, zbog čega čitanje ovog djela doživljavam vrlo inspirativno.


U imaginarnoj sferi pojavljuje se osjećaj mogućnosti da se jednim pogledom obuhvati sva kompleksnost naše stvarnosti, a da se pritom ne suzi njezina prostornost. Autor ispisuje ispovjednim, iskrenim tonom svoje proživljene opažaje, iskustva i životne spoznaje.


Iako vrlo često tematizira svakodnevne i obične životne zgode, u njegovom svijetu se svi doživljaji humanistički interpretiraju i ponovo osjetilno preispituju. Izraz je neposredan, iskren i lako se čita.



Svako je poglavlje jedna zatvorena i domišljena priča u kojoj ima puno sadržaja. Struktura proznog teksta Radomira Premuša je narativna, introspektivna, gdje nakon početnog postavljanja glavnih koordinata kulise u kojoj se odvija radnja, odnosno pozicioniranja teme o kojoj govori, autor svoje veliko životno iskustvo pretače u tekst.


Završno postignuće koje se kreće u svojevrsnoj gradaciji primjera iz života i prikazivanja svojih intimnih stanja, rezultira u emotivnoj sintezi bića i svijeta u kojem ono živi, ostavljajući na čitatelja iskren i dubok dojam.


Obiteljska rapsodija


Unatoč isticanju navedenih aspekata koji se uvijek čitaju iz onoga što je sada, iz vlastita vremena i s vlastita mjesta, autor je izgradio u svome romanu jednu obiteljsku rapsodiju, predstavljajući kompleksnost suvremenog života koji traži odgovore, a koji nisu uvijek jednoznačni.


Ovim romanom autor, koji dobro vlada tehnikom pisanja fabule, eliminirajući onu nepotrebnu preopterećenost prisutnošću mnogih lica i događaja, dosegnuo je visoku razinu umjetničkog izričaja. Zato je ta knjiga štivo koje se čita s interesom od prvog do posljednjeg retka.


U književnosti postoji određena tendencija, sklonost da se u sferi recentne književne produkcije i novih ostvarenja teži ka traženju specifičnih dramatskih ostvarenja, koja korespondiraju s uskim auditorijem. Ova je knjiga prezentacija jednog novog senzibiliteta, osjećaja društva i promišljanja univerzalnih ljudskih problema – osvrnuo se Mladen Urem. 


O autoru


Radomir Premuš rođen je 1940. u Imotskome. Nakon osnovne škole dolazi u Rijeku na daljnje školovanje. Diplomirao je hrvatski jezik i geografiju na Pedagoškoj akademiji u Rijeci.


Potom je diplomirao i studij hotelijerstva na riječkom Ekonomskom fakultetu. Od 1967. godine živi i radi u Opatiji. Bavi se i pisanjem.