"Sled va melu"

Promocija prve samostalne zbirke pjesama Zorana Jakuca: Lanterna koja vodi do obala Lopara

Boris Perović

Josip Fafanđel, Zoran Jakuc i Antonija Matahlija / Foto H. HODAK

Josip Fafanđel, Zoran Jakuc i Antonija Matahlija / Foto H. HODAK

Zoran Jakuc je svoju zbirku predstavio kao »malu knjigu, punu emocija, prijatelja i ljubavi, te svega onoga što je meni bilo bitno staviti između ovih korica«, što ona doista i jestLOPAR – U Loparu je održana promocija prve samostalne zbirke pjesama autora Zorana Jakuca pod nazivom »Sled va melu«. Nakon niza godina pisanja, stvaranja i objavljivanja pjesama na svom profilu te ovogodišnjeg predstavljanja na manifestaciji Ča vrh Arbe došao je red i na objavu dugo očekivane zbirke. Predstavljanje, kojim su uz autora moderirali Antonija Matahlija i Josip Fafanđel, započelo je nastupom ženske klape Užanca koja je otpjevala pjesmu »Lopar misto moje«. Okupljene je pozdravio načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc, čestitavši Zoranu što je svoj »Sled (trag) u melu« podijelio sa svima kojima su Rab i Lopar pri srcu, kao i na uspješnom porinuću njegove prve autorske zbirke poezije, a recenziju knjige, koju je napisala magistra kulturologije Sandra Krstačić, s publikom je podijelila Jola Španjol. Po dvije Zoranove pjesme pročitali su Josip Fafanđel, Ivana Andreškić, Andreja Jakuc, Anita Sović Padovan, Hrvoje Hodak, Slavica Šišara i sam autor.


Zoran Jakuc je svoju zbirku predstavio kao »malu knjigu, punu emocija, prijatelja i ljubavi, te svega onoga što je meni bilo bitno staviti između ovih korica«, što ona doista i jest. Pjesme obiluju pjesničkim slikama rodnog Lopara, motivima pijeska, mora, sunca, mjeseca i svih ostalih ljepota koje njegovo rodno mjesto može ponuditi. Osim pejzažnih motiva, pjesme progovaraju o prolaznosti života i nesigurnoj budućnosti, uz naglasak na spokoj i ljubav koju donose obiteljski i prijateljski odnosi koji su predstavljeni kao protuteža kaosu stvarnosti. U pjesmama se očituje i nostalgija kako za rodnim krajem tako i za onim jednostavnim i radošću prožetim danima djetinjstva te rane mladosti kada nije bilo potrebno ništa drugo nego postojati. Upravo je te iskrene emocije zajedničke svima, publika prepoznala, pa je čitanje pjesama stvorilo posebnu energiju kojoj se malo tko mogao oduprijeti. Nekadašnja Zoranova razrednica, profesorica Slavica Šišara, nije mogla sakriti sreću i ponos zbog uspjeha i djela svog nekadašnjeg učenika:


– Možda kao jezikoslovac nisam dovoljno stručna govoriti o umjetničkoj vrijednosti, ali kao profesorica i to na glasu kao jako stroga, ja mu dajem sve petice za ovu zbirku!
Promociju knjige zatvorila je klapa Užanca posebnim iznenađenjem za Zorana – izvođenjem njegove pjesme »Sled va melu« koju je za ovu posebnu prigodu uglazbio njihov voditelj Miljenko Vidas Kery.