Predstavljanje

Promocija knjige Davora Mandića u subotu u zagrebačkom Grif baru

Kim Cuculić

Davor Mandić / Foto Vedran Karuza

Davor Mandić / Foto Vedran Karuza

O knjizi "Dva kruga, jedna tuga" s autorom će razgovarati Monika Hereg i Nataša Govedić



Knjiga Davora Mandića “Dva kruga, jedna tuga”, u izdanju Hrvatskog društva pisaca, bit će predstavljena u subotu u Zagrebu u Grif baru u 18 sati. O knjizi će s autorom razgovarati urednica knjige Monika Herceg te spisateljica i kritičarka Nataša Govedić.


“Knjiga ‘Dva kruga, jedna tuga’ svojevrsni je nastavak istraživanja poetike koju je autor već ranije započeo u knjizi ‘Mostovi’, s produbljenjem u emotivne pejsaže i motive.


Tako u već ranije prepoznatom prvijencu on zahvaća jezikom različite dubine; njegov jezik alat je koji kopa, ruje i prebacuje poput samouvjerene motike i naprosto se igra. Upravo isto događa se i s ovom knjigom, koja teži sada i nekim drugim potragama, postavljajući prije svega jedno u kontekst dvojine odnosa.




Zato je moguće reći da je ovo i ljubavna knjiga.


Upravo emocionalna komponenta, uz ludičku, značajna je za novu knjigu Davora Mandića, kojom on upire pogled u dostupan obzor svijeta, ali i samog sebe.


Mandić, inače i prozaik, majstor je promatranja i pronalaženja onih velikih sitnica, ako iskoristimo taj za poeziju najbitniji oksimoron.


Visoka osviještenost forme i kozmička širina jezičnog izraza ovu poeziju čine estetski i konceptualno promišljenom, iako je moguće u svakom trenutku svaku pojedinu pjesmu izdvojiti iz cjeline i razmatrati je kao samostalni mikrokozmos.


Davor Mandić samosvjestan je i već izgrađen autor koji se oslanja na pročitano, ali ne pada ni pod čiji utjecaj niti je nalik trenutnoj poetskoj produkciji, a ova zbirka pjesama samo je potvrda njegovog autentičnog glasa”, osvrnula se Monika Herceg.


Davor Mandić rođen je 1976. godine u Puli. Novinar je Novog lista i autor nekoliko knjiga