Predstavljanje u Botaničkom vrtu

Program ‘Rođeni za čitanje’: Pedijatri će djeci poklanjati slikovnice

Ante Peričić

Andrej Plenković u društvu mališana / Foto Boris Scitar/PIXSELL

Andrej Plenković u društvu mališana / Foto Boris Scitar/PIXSELL

,,Čitanje je jedna od najljepših interakcija između roditelja i djece i drago mi je da je ovakav program dio naše strategije za poticanje čitanja. Radi se o aspektu terapeutskog učinka te može pomoći najmlađima koji imaju poteškoća u izražavanju” naglasio je Plenković‘Rođeni za čitanje’ naziv je nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi, a predstavljen je u utorak u zagrebačkom Botaničkom vrtu. Predstavljanje je započelo oko Bibliobusa parkiranog na ulazu u Botanički vrt te su u programu sudjelovali dramski umjetnici zajedno s djecom iz vrtića ‘Budućnost’ da bi potom uslijedila konferencija u Izložbenom paviljonu uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek te idejnu začetnicu programa pedijatricu Mariju Radonić koja je spomenuti inicirala u Dubrovniku 2007. godine.


Program je vrijedan oko 265 tisuća eura godišnje, a pedijatri u 249 ustanova prilikom redovitog pregleda poklanjat će slikovnice sukladno dobi djeteta. Novitet je što su djeca, unutar programa, doživljavana kao čitatelji, a pedijatri dobivaju aktivniju ulogu u čitavoj priči te će roditelje upućivati kako je čitanje djetetu od najranije dobi jednako važno kao i briga o djetetovim osnovnim potrebama a, kako je na konferenciji naglašeno, razvoj ‘predčitalačkih’ vještina u ranoj i predškolskoj dobi doprinosi čitalačkoj pismenosti.


,,Svrha programa nije djecu naučiti čitati i pisati do odlaska u školu nego u njima probuditi ljubav ka čitanju, kao i produbiti interaktivnost i međusobni dijalog na relaciji dijete-roditelj”, kazala je Radonić, osvrnuvši se pritom i na istraživanje provedeno 2014. godine koje je pokazalo da je u mladim hrvatskim obiteljima ritual čitanja ispod deset posto. ,,Čitanje povećava ne samo razinu čitalačke pismenosti, već utječe na razvoj jezika, želje za čitanjem, ojačava vezu roditelja s djecom i utječe na kompletan socioemocionalno razvoj djeteta”.
 


Sustav podrške i promidžbe čitanja od najranije dobi uz aktivnu ulogu pedijatara uključuje mrežu od 873 dječja vrtića te 1127 područnih vrtićkih objekata, kao i 232 knjižnice, 33 rodilišta i volontersku mrežu. Program ‘Rođeni za čitanje’ na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva, uz podršku Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju i Hrvatskog pedijatrijskog društva.


,,Čitanje je jedna od najljepših interakcija između roditelja i djece i drago mi je da je ovakav program dio naše strategije za poticanje čitanja. Radi se o aspektu terapeutskog učinka te može pomoći najmlađima koji imaju poteškoća u izražavanju” naglasio je Plenković, dok je Obuljen Koržinek podsjetila prisutne kako je sve započelo 2017. kada je usvojena Strategija poticanja čitanja i u kojoj je program ‘Rođeni za čitanje’ bio postavljen kao jedan od programa koji se želi potaknuti. Ministrica je kazala kako se, prema službenim statističkim podacima, u Hrvatskoj u prosjeku rodi 36 tisuća djece godišnje, a Ministarstvo kulture i medija tiskat će i dostaviti domaće slikovnice za svako dijete.


“Nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti zaustavljanje i preokretanje negativnih trendova smanjenog interesa za čitanje”, poručila je Obuljen Koržinek, dodavši da su uložili i u 12 novih bibliobusa koji bi trebali pridonijeti popularizaciji čitanja kod najmlađe publike.