Mjesec hrvatske knjige

Predstavljena zbirka kratkih priča “Freska” Danile Linić

Kim Cuculić

O knjizi je govorila urednica Diana Rosandić Živković, na čijoj su književnoj radionici priče pisane



RIJEKA – U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka, Ogranak Trsat, održano je predstavljanje zbirke kratkih priča »Freska« Danile Linić u nakladi izdavača Studio moderna iz Zagreba.


Publika se okupila u priličnom broju, uz poštivanje epidemioloških mjera. O knjizi je govorila urednica Diana Rosandić Živković, na čijoj su književnoj radionici priče pisane. Autoričino gotovo filigransko dotjerivanje uspjelo je pričama koje su slane na natječaje ishoditi mnoge književne nagrade, kao i ulazak u uži krug odabira.


Knjiga sadrži 21 priču koje su raznovrsne, duboke, a za pojedine je autorica uložila dodatan istraživački trud kako bi zvučale realistično, zanimljivo i suvremeno. Naslovna priča »Freska« upravo je osvojila drugu nagradu »Stjepko Težak«, a uručenje će biti 30. listopada u gradu Ozlju. Ove je godine osvojila i glavnu nagradu na književnom natječaju Muzeja anđela iz Varaždina. Prvu nagradu na Međunarodnom književnom natječaju »Moje drago serce« osvojila je priča »Ispovijed oca Vjekoslava (Aloisiusa), redovnika pavlina« (2017.). Priče su čitane na raznim programima udruge Tinta 910, čija je Danila Linić članica i jedna od osnivačica. Dosad je objavila zajedničku zbirku »Stvar ravnoteže«, a priče su joj također objavljene u raznim zbornicima i zbirkama s književnih natječaja.




Zahvalivši stručnom osoblju Gradske knjižnice na uvrštenju u program u okviru Mjeseca hrvatske knjige, urednici na pomoći i publici na odazivu, autorica je najavila svoj prvi roman koji govori o primorskom podneblju, o Rijeci, Grobniku i, naravno, o ljubavi, kao što i »Freska« završava rečenicom: »Ljubav će na kraju pobijediti!«.