"(S)povedena"

Predstavljena nova knjiga poezije Vjekoslave Jurdana: “Od srca vam ju preporučujemo”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Knjiga sadrži najbolje autoričine ljubavne pjesme napisane u zadnjih deset godina na liburnijskoj ekavskoj čakavštini



Nova knjiga poezije, inače 13. po redu iz edicije Liburnijski lapiš Katedre Čakavskog sabora Lovran, predstavljena je na promociji u lovranskoj Galeriji “Laurus”. Knjiga nosi naziv “(S)povedena”, a napisala ju je izv. prof. dr. sc. Vjekoslava Jurdana.


Uz samu autoricu, o nastanku i sadržaju knjige govorile su i njezina urednica Cvjetana Miletić, te recenzentica Jasna Gržinić.





– Knjigu vam od srca preporučujemo, čitajte ju s veseljem, autorica Vjekoslava Jurdana neka i daje slaže lijepe stihove, a samoj knjizi želim sretan put – rekla je Cvjetana Miletić.


Ona je istaknula da je knjiga podijeljena u osam ciklusa i u njoj su objavljene najbolje autoričine ljubavne pjesme napisane u zadnjih deset godina na liburnijskoj ekavskoj čakavštini.



Autor naslovnice i zadnje stranice je profesor i slikar Boris Kačić iz Lovrana, a u knjizi koju je za nakladnika, KČS Lovran potpisao njezin predsjednik Frane Babić, u uredništvu su bila tri docenta i doktora znanosti i to Ivana Eterović, Robert Doričić i Igor Eterović.


Vjekoslava Jurdana je sveučilišna profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.



Uz svoj znanstveni rad piše i poeziju i prozu te je članica Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, kao i Katedre čakavskih pjesnika pri Ustanovi “Ivan Matetić Ronjgov”.


Objavila je dvije samostalne pjesničke zbirke i dječju slikovnicu, a mnoge njezine pjesme i priče objavljene su u skupnim zbirkama, zbornicima i časopisima.