Roman bosanskohercegovačkoga književnika

Predstavljena knjiga “Tvornica Hrvata” Nebojše Lujanovića: Priča o iskustvu poluizbjeglištva

Hina

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Roman je uvjerljiva, dječjim glasom ispričana priča o iskustvu poluizbjeglištva koja proizlazi iz iskustva rata i razvija se u smjeru kritične studije, napomenula je Pogačnik



Roman bosanskohercegovačkoga književnika Nebojše Lujanovića “Tvornica Hrvata”, u kojem se bavi pitanjem izbjeglištva, predstavljen je u petak navečer u Zagrebu.


O romanu su govorili književni kritičari Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Drago Glamuzina i autor Nebojša Lujanović.


Pogačnik smatra da je autor uvjerljivim pripovjedačkim glasom i osjećajem za sitnih detalja na rubovima tragedije i komedije napisao roman o ljudima koji se teško mogu složiti oko toga koje je boje bio ormar u njihovu nekadašnjem domu. Naime, dodala je, to je zato jer novi događaji potiskuju sjećanja.




Roman je uvjerljiva, dječjim glasom ispričana priča o iskustvu poluizbjeglištva koja proizlazi iz iskustva rata i razvija se u smjeru kritične studije, napomenula je.


Po riječima Drage Glamuzine roman ipak završava smijehom, možda i zato što je jasno da njegovi protagonisti nikada, iako se to od njih traži i sami se oko toga trude, neće postati netko drugi, nego uvijek ostaju svoji.


U procijepu između salonskih rasprava jesmo li u književnosti završili s temama ratova devedesetih ili je za pisanje najbitnija vremenske distanca Lujanović je, tvrdi Glamuzina, napisao roman u kojem se bavi najsramotnijim i najapsurdnijim pitanjem toga doba – jesmo li mi naši.


Lujanović je istaknuo da roman nije mogao napisati, a da ga prije toga nije proživio. Moj roman je već bio napisan, ali je tražio pravi glas, napomenuo je i dodao kako se radi o apsurdnom dijelu povijesti kada se trebalo na papiru dokazati jeste li Hrvat ili niste.


Ocijenio je da književnost traži način za oblikovanje života kako bi on bio zanimljiviji te naglasio kako je u pisanju bio vođen idejom da treba stvoriti nešto.


Roman je obajavila nakladna kuća V.B.Z.


Nebojša Lujanović rođen je 1981. u Novom Travniku, a diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti te sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 2012.


Objavio je više romana, među kojima i roman Stakleno oko. Zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje drži nastavu iz teorije književnosti i kulturalnih studija.