Gradska knjižnica

Predstavljena knjiga “I kad nisam, tu sam” Darije Papa. Djelo koje se teško svrstava u neki žanr

Valentina Botica

Darija Papa / Foto: V. KARUZA

Darija Papa / Foto: V. KARUZA



Knjiga koja se teško svrstava u neki žanr – takvo je drugo književno djelo nastavnice i pedagoginje Darije Papa, predstavljeno u četvrtak u novoj Gradskoj knjižnici Rijeka.


Naziva “I kad nisam, tu sam”, djelo objedinjuje elemente radnog dnevnika, knjižice za rad na sebi, slikovnice za mlade i odrasle, proze i lirike. Naslovnicu je, kao i ilustracije unutar knjige, naslikala likovna pedagoginja Miriam Volarić.





Kako je Papa opisuje, knjiga je slojevita, a uz nju čitatelji mogu pisati i bilježiti svoja iskustva, odgovarati na pitanja autorice koja vode u introspekciju, ili samo čitati kao priču jednostavne fabule i dubokih poruka.


“Knjiga sadrži neke stranice samo s ilustracijama, a neke stranice prožete su poetskim i proznim zapisima na kojima čitatelj može zastati i zapitati se”, objašnjava autorica koja je u ovo djelo unijela svoja vlastita, autobiografska iskustva, a u kojima se čitatelji mogu pronaći. Posebnost knjige je što, po čitanju, svaki primjerak postaje unikat, jer će svaki čitatelj u nju upisati vlastite odgovore i tako je obogatiti.



Na tragu brojnih i popularnih dnevnika za brigu o sebi i mentalnom zdravlju, Papa se nada da će i ova knjiga imati takav učinak. Iako, to joj nije bio prvotni cilj.


“Moj je cilj bio izraziti sebe i svoju inspiraciju, ali tek nakon što je knjiga nastala, shvatila sam da ona može imati biblioterapijsku ulogu. Ono što je u njoj može biti primjenjivo na sve ljude i vjerujem da se svaki čitatelj može pronaći barem u jednoj rečenici”, kaže i nadodaje da knjiga nije namijenjena da dopre do velikog broja ljudi, već da dopre do onih do kojih treba.



Neke od tema koje obuhvaća su predrasude, nošenje s malograđanštinom i kompleksi koje nosimo iz djetinjstva. Prava prilika da o njima uče mladi, a prebole odrasli, oni koji žele dalje rasti, objašnjava.


Ovo je autoričino drugo predstavljanje knjige u Gradskoj knjižnici – na istom je mjestu (Dječja kuća) prije dvije godine predstavila i prvijenac “Tko si ti da to kažeš mi?”, zbirku od 43 priče podijeljene u razne tematske cjeline, a koje govore o djetinjstvu, mladenaštvu i roditeljstvu, inspirirane vlastitim životnim iskustvima.