Djelo Sabahudina Budimlije

Pjesnik riječkog zavičaja: U Hrvatskoj čitaonici na Trsatu održana promocija knjige “Moje riječke staze”

Claudia Bošković

Foto Ana KRIŽANEC

Foto Ana KRIŽANEC

Osim fascinacijom riječkom poviješću, arhitekturom, multikulturalnošću i otvorenošću njezinih žitelja – u svojoj poeziji autor se dotiče i ljepote koju pronalazi u Rijeci svojstvenim vremenskim (ne)prilikama, ali i melankolije koja proizlazi iz teških životnih situacija



 


U Hrvatskoj čitaonici na Trsatu danas je održana promocija knjige »Moje riječke staze« tuzlanskog pjesnika Sabahudina Budimlije. Naime, Budimlija je Rijeku otkrio prije sedam godina, a dosad je riječkoj javnosti imao čast predstaviti čak pet knjiga poezije – »Fiume«, »Rimski luk«, »Mir junaka«, »Plava Liburnia«, »Istriana« – inspiriranih kvarnerskim zavičajem.


Snimila Ana KRIŽANEC


Svečanu premijeru otvorila je moderatorica događanja Dragana Jurčić, koja je potom riječ prepustila lektoru i uredniku Darku Raminiju. 




– Što drugo reći o našem dragom književniku Sabahudinu Budimliji – on je već bio toliko vrijedan da je čak šestu knjigu napisao u četiri ili pet godina. Naravno, svi znate da piše pjesme o našem gradu kojega toliko voli da je sve svoje emocije prema njemu pretočio u pisanu riječ. Dobar dio knjige »Moje riječke staze« nastao je zapravo u vrijeme kada čovjek nije znao što ga očekuje. On je toliko nestrpljivo želio iz svoje rodne Tuzle doći u Rijeku, ali korona ga je spriječila. Međutim, nije korona jedini akter koji ga je ponukao da napiše knjigu,  nego su tu i znamenitosti grada Rijeke koje on svesrdno opisuje na njemu svojstven način, poručio je Ramini.


Osim fascinacijom riječkom poviješću, arhitekturom, multikulturalnošću i otvorenošću njezinih žitelja – u svojoj poeziji autor se dotiče i ljepote koju pronalazi u Rijeci svojstvenim vremenskim (ne)prilikama, ali i melankolije koja proizlazi iz teških životnih situacija.


Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC


 


– Kao i sve prethodne knjige, »Moje riječke staze«, govore isključivo o Rijeci, znamenitostima grada i mojim emocijama vezanim uz ovaj grad. U ovoj knjizi nadovezao sam se i na sadašnjost, pojavu korone, koja je, kada su bile zatvorene granice, predstavljena kao zapreka koja me spriječila da dođem u Rijeku, nadovezao se Budimlija.


Književnikov rad posebice je obilježen osjećajem zahvalnosti prema riječkom kraju, ali i ljudima – naime, u želji da s čitateljima podijeli svoje impresije riječkim zavičajem, knjige tiskane u vlastitoj nakladi autor im ne prodaje – nego poklanja.


Program promocije knjige također je popraćen i čitanjem poezije, koju su posebno odabrale nazočne čitačice, čija je duboko emotivna i introspektivna priroda pojačana pratnjom Mladena Lenca na klaviru – koja im u takvoj interpretaciji gotovo daje duh šansone.


Knjige Sabahudina Budimlije, koje su uvrštene u zavičajnu zbirku, zavrijedile su prestižno mjesto na policama većine hrvatskih knjižnica i mnogih hrvatskih škola, a ovom ljubitelju riječkog kraja podršku iskazuju i Županija i Grad. Priliku za promociju svojih djela dosada je dobio i u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Astronomskom centru Rijeka, Međunarodnom ateljeu Ismeta Mujezinovića u Centru za kulturu Tuzla.


Snimila Ana KRIŽANEC