Pressica

PGS čestitao Vlasti Sušanj Kapićevoj na nagradi Drago Gervais: Neumorna čuvarica čakavštine

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zaslužila ju je svojom knjigom "Krunica od versi" i to za najbolje objavljeno književno djelo



Vlasta Sušanj Kapićeva, neumorna čuvarica čakavštine, književnica, novinarka, ali i članica Primorsko-goranskog saveza, ovogodišnja je dobitnica prestižne književne nagrade Drago Gervais.


Zaslužila ju je svojom knjigom “Krunica od versi” i to za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika.


Tim povodom, u prostorijama PGS-a u Rijeci održana je konferencija za novinare, na kojoj je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić sa suradnicima primio pjesnikinju Vlastu Sušanj Kapićevu, čestitao joj na vrijednoj nagradi te uručio prigodne darove.





Knjigu “Krunica od versi” Vlaste Sušanj Kapićeve je 2021. godine objavila Naklada Kvarner, čiji je direktor Franjo Butorac, inače i politički tajnik PGS-a, rekao kako se PGS zalaže za izvorni govor ovog kraja, za njegovanje različitosti, jer je, dodao je, bogatstvo u različitosti.


Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić istaknuo je kako je Vlasta Sušanj Kapićeva u čakavskoj poeziji cijeli svoj život, ona je čuvarica čakavske riječi i naše baštine.


– Ova knjiga je snažan iskorak, a njezini stihovi pokazuju elastičnost i vitalnost čakavskog jezika. U Primorsko-goranskoj županiji imamo izdavačku kuću Naklada Kvarner, koju vodi naš politički tajnik Franjo Butorac, a koja je jedina nakladnička kuća koja objavljuje na čakavskom jeziku i tako promovira čakavštinu, rekao je Vasilić.



Uz riječi zahvale na čestitkama i darovima, Vlasta Sušanj Kapićeva rekla je – “vi iz PGS-a vavek ste imeli lepu besedu za me”.


– Ovom prilikom iznijela bih ideju Cvjetane Miletić da promoviramo čakavsku besedu kao suvenir, koji bi bio kao knjižica s prijevodom čakavskih pjesnika s područja Primorsko-goranske županije na talijanski, njemački, engleski i slovenski jezik.


Bili bi to suveniri od kulture, kako bi prijevodi došli do Osla, do praga Nobelove nagrade, rekla je Sušanj Kapićeva.