Književnost u dvorcu

Oslobađanje osjećaja i buđenje kreativnosti. U dvorcu u Staroj Sušici okončane radionice pisanja i novi književni festival

Marinko Krmpotić

Poznati gorskokotarski dvorac i ove je godine bio domaćinom CeKaPeove Škole kreativnog pisanja, no polaznici su ovaj put imali prilike pratiti i prvo izdanje Festivala kreativnog pisanja



STARA SUŠICA – Prvo izdanje Festivala kreativnog pisanja, koji je u Staroj Sušici, u ozračju poznatog romantičnog dvorca, organizirao zagrebački CeKaPe, kraju je privedeno uspješno, a na stečenim iskustvima planira se već i naredno izdanje. Podsjetimo, riječ je o druženju književnika i onih koji žele podučiti se što boljem literarnom izražavanju svojih misli i osjećaja. Priliku za to pruža im tijekom posljednjih trinaest godina CeKaPeova Škola kreativnog pisanja, koja je najveći broj od tih 13 godina literarnu poduku organizirala u Staroj Sušici, gdje su se već udomaćili i gdje su ovog ljeta prvi put izašli iz okvira radioničkog rada te se pretvorili u druženje festivalskog tipa. No temelj, a to znači rad u radionicama, ostao je. Ovog su puta to bile četiri radionice – radionicu proze vodio je Marko Tomaš, radionicu kratke priče Staša Aras, radionicu poezije i kratke priče Zoran Karanović te radionicu copywritinga Dijana Perišić Vukobratović. Taj dio posla odrađen je, svjedoče nam polaznici i voditelji, vrlo kvalitetno.


Puno naučili


Elizabeta Jurić u Staru Sušicu stigla je iz Umaga, a odabrala je radionicu poezije i dojmovi su predivni.


– Iznimno puno smo naučili, puno proživjeli te uz, rekla bih, pomoć odličnog voditelja upoznali same sebe, što nam itekako pomaže u pisanju. Cjelokupna organizacija također je odlična i sigurno ću doći iznova. Posebno me oduševljava ta spontanost i zajedništvo koje se među nama polaznicima i mentorima brzo stvorilo i i bitno pomagalo u ovom vrlo intenzivnom obliku rada, koji svakako pojačava ovo prekrasno goransko okružje prirode i ovog predivnog dvorca – rekla je Elizabeta Jurić.




Slično razmišlja i Azra Hayer, rođena Sarajka, koja od kraja osamdesetih živi u Londonu iz kojeg je »potegla« do Stare Sušice.


– Za Školu kreativnog pisanja saznala sam slučajno od jedne prijateljice pri putovanju u Pulu. Budući da sam sada u jednoj fazi introspekcije vlastitog života i budući da sve više, čak i u Londonu, radim na svom materinjem jeziku, odlučila sam prijaviti se kako bih dodatno razvila svoje izražajne sposobnosti, tim više što surađujem s jednim londonskim kazalištem u kojem se igraju predstave na našim jezicima. Voljela bih za to kazalište napisati jednu dramu o tinejdžerkama, jer je to prijelomno doba u životu mnogih, a iskustvo stečeno ovdje svakako će mi u tome puno pomoći – rekla je Azra Hayer, istaknuvši oduševljenje radom u radionici poezije i kratke priče Zorana Karanovića te najavivši da se namjerava vratiti i dogodine.


Od polaznice do voditeljice


Dijana Perišić Vukobratović, voditeljica radionice copywritinga pojasnila nam je da je riječ o radionici »prodajnog pisanja«, koja pomaže da to što pišete ujeno i prodate, odnosno zaradite na umijeću pisanja.


– Polaznici su naučili osnove marketinga, raditi blog, izmišljati dobre slogane i naslove koji mogu privući pažnju, razne vještine iz marketinga, sustav istraživanja koji pomaže da blog, poruka ili slogan budu bolji… dakle jedan spoj umijeća pisanja i kvalitetne prezentacije onoga što nastojite prodati javnim istupima, kroz medije, društvene mreže i slično. Svojedobno sam i ja bila polaznica ove radionice, a posljednjih pet godina sam voditeljica i nastojim prenijeti to što znam ljudima za koje znam što prolaze i što žele, jer sam i sama bila takva. Naravno, u svemu tome poznavanje književnosti i kvalitetan način izražavanja može jako puno pomoći – rekla je voditeljica Perišić Vukobratović.


Zadovoljna vođenjem radionice kratke priče je Staša Aras, poznata hrvatska književnica iza koje je odličan roman »Horror vacui«, a iskustva s vođenjem radionica ima, ali nikad ovako intenzivno i napunjeno zbivanjima.


– Mislim da je posebnost rada u Staroj Sušici baš taj intenzitet, jer mi u šest-sedam dana odradimo ono što se inače odrađuje u dva-tri mjeseca. Radi se iznimno intenzivno, pri čemu se rad u radionicama prožima s raznim književnim vrstama pa smo se, primjerice, mi u radionici kratke priče dotakli i poezije i drame, dakle svih temeljnih književnih vrsta. No možda je u prvom planu rad na oslobađanju vlastitih osjećaja i buđenju kreativnosti, što je često praćeno jakim emocijama, koje, u konačnici, pomažu u procesu jačanja kreativnosti – rekla je Staša Aras.


Turisti za kraj


Prvi Festival kreativnog pisanja održan u dvorcu u Staroj Sušici kraju je priveden odličnim koncertom riječkog rock banda Turisti. Tijekom osamdesetak minuta svirke Turisti su rasplesali književnike pa je šteta što koncertu nije nazočio i puno veći broj ljudi, jer je nastup bio zaista odličan.


Turisti su izveli neke od pjesama s tri dosad objavljena albuma pa se tako, primjerice, uživati moglo u »Samo ljubav«, »Žena od pijeska«, »Johnny«, ali i u sjajnim obradama kao što su »Radostan dan« (EKV), »Perfect Day« (Lou Reed) ili za tu priliku improviziranoj »Ritam tvog kompjutera (Denis & Denis), a sve to uz sjajnu svirku i briljantan vokal najbolje hrvatske rock pjevačice Ive Močibob.


Rad i rast


Sanja Vučković, voditeljica prvog Festivala kreativnog pisanja, zadovoljna je prvim izdanjem Festa, koji će, vjeruje, rasti.


– Čak 33 polaznika, četiri radionice, niz odličnih i zanimljivih gostiju koji su upotpunili sadržaje, koncert grupe Turisti… Radilo se sjajno, bilo je i suza na svakoj radionici, jer je intenzitet bio izniman i ljudi su kroz traženje kreativnosti ponirali duboko u sebe te, vjerujem, naučili jako puno i o svojim osjećajima i kako ih što uspješnije izraziti pisanjem. Svakako moram istaći i već poznatu činjenicu da ovaj dvorac tom svojom posebnošću itekako utječe na sve procese vezane uz kreativnost i jačanje izražajnosti, a iznova moram pohvaliti i zahvaliti osoblju dvorca koja nas baš smatra svojima te itekako doprinosi ukupnom uspjehu ovog našeg boravka u goranskom okružju – rekla je Sanja Vučković.