Matica hrvatska

Održan Kolokvij u povodu 50 godina književnoga djelovanja Veljka Barbierija

Siniša Pavić

Miro Gavran i Veljko Barbieri / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Miro Gavran i Veljko Barbieri / Foto: D. KOVAČEVIĆ



ZAGREB – U dvorani Matice hrvatske održan je Kolokvij u povodu 50 godina književnoga djelovanja Veljka Barbierija, romanopisca, pripovjedača, dramatičara i vrhunskog poznavatelja gastrokulinarskog umijeća.


O važnosti Barbierijeva djela govorili su predsjednik Matice Miro Gavran, Tomislav Domović, Slobodan Prosperov Novak, baš kao i Boris Biletić koji je govorio o njegovoj najnovijoj knjizi »Numizmatika živog i neživog«. A kako je putovati svijetom književnosti, baštine, putopisa, gastronomije i koja je prva asocijacija kad se velikan naše književne riječi okrene unatrag tih pola stoljeća?!


– Prva asocijacija mi je naravno književnost, jer sam već za prvu knjigu, koju je uredio Tonko Maroević kojem je i posvećena ova posljednja knjiga, dobio odmah nagradu »A. B. Šimić«. I zatim preko 30 knjiga raznih koje su izlazile gotovo kao na traci, osim za Domovinskog rata u kojem sam bio svih pet godina, kazao nam je Barbieri.




Ističe pritom autor »Kuharskog kanconijera« kako je gastronomija posebno poglavlje.


– Želio sam kroz priče i pripovijetke o gastronomiji pokazati da je to ravnopravna umjetnost kao i svaka druga. Gastronomija doista jest umjetnost, istaknuo je Barbieri.


Zadnja knjiga »Numizmatika živog i neživog« dio je njegove pjesničke trilogije i posvećena je Tonku Maroeviću, uredniku Barbierijeve prve knjige »Priča o gospodinu Zaku«. Slobodan Prosperov Novak kazat će kako je zaprepašćujuće da Barbieri nije član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


– Zaprepašćujuće je da u programima središnje televizije on nije toliko prisutan koliko bi trebao biti. Radi se o kanonskom autoru koji je stvorio neke od knjiga bez kojih suvremene hrvatske literature nema. S druge strane, treba kazati da je on rodonačelnik cijelog jednog žanra koji je vrlo važan, a to je žanr pisanja o gastronomiji. On ga je uveo u Hrvatskoj, napisao desetke vrhunskih knjiga, istaknuo je Prosperov Novak.


Joško Ševo čitao je odabrane pjesme, pa i one iz najnovije zbirke pjesama u prozi u kojoj Barbieri ispisuje zgusnute meditativne posvete mediteranskom krajoliku i njegovim arhetipskim znakovima.