Američki književnik

Novi roman slavnog Jonathana Franzena “Raskrižja” u izdanju V.B.Z.-a

Hina

Roman "Raskrižja" istražuje mitologije na kojima gradimo svoj identitet, obitelji i svoja društva



Nakladnik V.B.Z. objavio je novi roman američkog književnika Jonathana Franzena “Raskrižja”, koji su kritičari proglasili djelom ‘potpunog genija’ i duhovnim nasljednikom slavnih “Korekcija”, a bivši američki predsjednik Barack Obama nazvao knjigom godine.


U “Raskrižjima” prepoznajemo “klasičnog” Franzena koji se vraća temi američke obitelji i maestralno pripovijeda priču iz različitih perspektiva kako bi potpuno ogolio svoje likove, stoji u najavi. Radnje smještene u povijesni trenutak rata u Vijetnamu, u sudaru starog i novog, konzervatizma i kontrakulture, kršćanstva i društvenog aktivizma, roman “Raskrižja” istražuje mitologije na kojima gradimo svoj identitet, obitelji i svoja društva, dodaje se.


Godina je 1971. Russ Hildebrandt, pomoćni pastor liberalne crkve u predgrađu Chicaga, na rubu je raskida svog nesretnog braka i početka afere s udovicom iz župe, dok se njegova supruga Marion bori s mračnim tajnama svoje prošlosti. Njihov sin Clem vraća se s fakulteta opsjednut ratom u Vijetnamu i odlukom kojom šokira roditelje. Kći Becky, najpopularnija cura u srednjoj školi, zagrizla je u ideje kontrakulture, dok je njihov mlađi sin, genijalac Perry, koji se drogira i raspačava drogu, odlučio postati bolja osoba.




Svaki član obitelji Hildebrandt nalazi se na svojevrsnom životnom raskrižju – onom egzistencijalnom, emotivnom, etičkom – i prolazi krizu vjere i morala.


Obitelj Hildebrandt puca po svim šavovima i neodoljivo nas podsjeća na Lambertove iz ‘Korekcija’ ili Berglundove iz ‘Slobode’. S empatijom, humorom i nevjerojatnom virtuoznošću Franzen istražuje njihove intimne borbe: boriti se u nepravednom ratu ili pustiti druge da se bore umjesto nas, boriti se za brak ili odustati, boriti se za zdrav razum ili se predati ludilu i drogi, boriti se za svoje mjesto pod suncem ili se prepustiti samosažaljenju.


Ova emocionalna obiteljska drama smještena je u eri u kojoj se posvuda poziva na ljubav i mir, ali empatije je malo, u kojoj se dijele zagrljaji i govori o osjećajima, ali do prave povezanosti teško je doći. Obitelj Hildebrandt mikrokozmos je Amerike i društva 70-tih godina prošlog stoljeća, razdoblja toliko različitog, a toliko sličnog našemu.


“Raskrižja” su kritičari ocijenili “djelom potpunog genija” (The Chicago Review of Books) i “duhovnim nasljednikom ‘Korekcija’ (Observer), a knjigom godine nazvali Barack Obama, Financial Times, The Guardian, The Independent, Kirkus eviews, Newsweek, Oprah Daily, Publishers Weekly, Slate, The Telegraph, Time, USA Today, Vogue, Vulture, The Washington Post i drugi.


Prijevod na hrvatski potpisuje Igor Buljan.