15. izdanje

Novi početak za Vrisak u “Benčiću”: Najavljen program riječkog sajma knjiga i festivala autora

Davor Mandić

Kristian Benić, Drago Glamuzina, Marko Pogačar, Ivan Šarar i Branka Benčić / Foto MARKO GRACIN

Kristian Benić, Drago Glamuzina, Marko Pogačar, Ivan Šarar i Branka Benčić / Foto MARKO GRACIN

Programski direktor Drago Glamuzina te urednik i koordinator programa Marko Pogačar predstavili su bogat ovogodišnji program, koji će u više od 40 događanja prizvati 80 gostiju



 


RIJEKA – Vrisak, riječki sajam knjiga i festival autora, ponovo se preselio. Njegovo petnaesto izdanje, nakon dvogodišnjeg eksperimenta s Exportdrvom, pokušat će u Art-kvartu »Benčić« pronaći mjesto na kojem će se manifestacija u budućnosti i skrasiti, što je logičan slijed događaja već od trenutka kada je V.B.Z., organizator sajma i festivala, otvorio knjižaru u Muzeju grada Rijeke. Festivalski program, koji će se održavati od 11. do 18. rujna, kao i novi momenti manifestacije najavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare u prizemlju MMSU-a, koje će biti i centralnim mjestom događanja na festivalu.


Programski direktor Drago Glamuzina te urednik i koordinator programa Marko Pogačar predstavili su bogat ovogodišnji program, koji će u više od 40 događanja prizvati 80 gostiju. Glamuzina je istaknuo da su se držali programskih cjelina koje su poznate, dakle predstavit će se domaći i regionalni autori s najnovijim i najintrigantnijim knjigama, a po običaju tu su i gosti iz Europe. Pogačar je pobliže predstavio autore i program.


«Ispod čekića«




– Imat ćemo standardna predstavljanja u »Knjizi ispod čekića«, recimo, nove romane Olje Savičević Ivančević, Jurice Pavičića, Marije Andrijašević, Zorana Žmirića…, a pretpremijeru će imati i dugoočekivani roman Roberta Perišića, još neotisnut, iz kojeg će autor čitati – rekao je Pogačar, predstavivši ujedno i programski niz Priče, koje će biti riječke, mostarske, dnevničke, emigrantske…, a kao jaka imena manifestacije istaknuo je još i Ivicu Prtenjaču, Vedranu Rudan, Đurđicu Čilić, uz bend Jonathan. Oni će pak svirati na otvorenju u nedjelju, 11. rujna, u dvorištu Art-kvarta, nakon tradicionalne svečane dodjele V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman.


Foto Marko Gracin

Rijeka 05.09.2022.
Mmmsu press festival knjige Vrisak
Foto Marko Gracin


Ravnateljica MMSU-a Branka Benčić, voditelj programa Dječje kuće Kristian Benić i riječki kulturni pročelnik Ivan Šarar, uz Glamuzinu, govorili su i o novoj lokaciji manifestacije. Pa je tako Glamuzina rekao da je Art-kvart središnji riječki kulturni punkt i najbolje mjesto za domaćinstvo festivala, s obzirom na to da se tu mogu održati sve vrste programa, za djecu i za odrasle, a Vrisak ima i cijeli jedan program namijenjen mladima, Vrisak junior. Glamuzina je izrazio nadu da će iz godine u godinu jačati suradnja Vriska i institucija u Art-kvartu, pa tako s veseljem očekuje da profunkcionira i nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka.


«Preko nišana«


Branki Benčić je ideja da se Vrisak preseli u »Benčić« otprve bila zanimljiva.


– Dolazak Vriska ovdje i njegovo ulaženje u ove ustanove pomaže stvaranju jednog novog prostora društvenosti – rekla je Benčić, dodavši da će Vrisak u Muzeju stvarati aktivan prostor, a razgovorni program bit će dodatak, ili komplement, onome što je u Muzeju.


Benić je istaknuo da nakon jačeg pandemijskog konteksta prošle godine, ove godine Vrisak junior čini šest autorskih susreta s jakim imenima iz sfere književnosti za djecu, a da guranje suradnje knjižnica i izdavača, koji se često »gledaju preko nišana«, topi te granice i spaja svjetove knjige.


Šarar je pohvalio pozitivnu spremnost V.B.Z.-a na promjenu koncepcije festivala sukladno vremenu i izrazio nadu da će se u Art-kvartu dogoditi sinergija ustanova i manifestacija.


– V.B.Z. je godinama dokazivao svoju ljubav prema Rijeci, ovdje u Palači imaju i ozbiljnu knjižaru, i mislim da je to sve super prozornica za buduća izdanja Vriska – zaključio je Šarar.