16. izdanje

Najavljeni riječki Dani prijatelja knjige, proglašeni laureati godišnjih nagrada HKD-a

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Festival je tu da širi kulturnu riječ u Rijeci, da i naš grad postane mali centar kulturnog svijeta



U Book Caffeu Dnevni boravak najavljen je 16. Međunarodni festival književnosti »Dani prijatelja knjige« te su proglašeni laureati godišnjih nagrada HKD-a koji će se svojim radovima predstaviti riječkoj publici.


Kako su u predstavljanju festivala istaknuli Valerio Orlić i Ernie Gigante Dešković, radi se o još jednom, sada 16. izdanju Festivala koji i ove godine, uz mnoštvo sudionika, ima bogat glazben-kulturni program koji će se odvijati danas i sutra, a prema njihovim riječima, »festival je tu da širi kulturnu riječ u Rijeci, da i naš grad, ne samo Zagreb, postane mali centar kulturnog svijeta«.


A o kulturnom svijetu dakako možemo govoriti, jer oni koji sudjeluju, mahom dobitnici neke od nagrada, i domaći su i inozemni autori koji se ovom prilikom predstavljaju pisanom riječju riječkoj publici koja će, vjeruju organizatori, biti sigurno zadovoljna.


Prvi dan festivala




Kako je najavljeno, u sklopu ovogodišnjeg šesnaestog izdanja festivala, sutra od 18 sati u Gradskoj vijećnici, bit će predstavljen književnik Radovan Vlahović, dobitnik međunarodne književne nagrade »Književno pero« za doprinos kulturi, predstavit će se zbirka pjesama »Latice lotosa« književnice Stanke Rađenović Stanovjević, dobitnice književne nagrade »Književno pero«” za knjigu godine u nakladi Hrvatskog književnog društva.


Predstavit će se zatim roman »Minijature« književnice Aleksandre Mihajlović, dobitnice književne iste nagrade za roman godine izvan naklade HKD-a, zatim će se predstaviti Aljoša Vuković, dobitnik nagrade »Borivoj Bukva« za najbolju haiku zbirku objavljenu u ovoj godini, »Bliže nebu«, a predstavit će se i najbolja nagrađena domaća udruga »Ritam misli«, osnivača Ljubice Ribić i Milana Novaka.


Ove su godine pohvaljeni autori Jelena Stanojčić za zbirku »Na rubu kalendara«, Suzana Ljepava za zbirku pjesama »Modre dubine«, Željko Funda za knjigu »Varaždinologija« te Milan Rupčić za knjigu »Kukljica u srcu«.


Istog će se dana održati »Poetski maraton« u dva dijela, od kojih će se prvi dio održati u Gradskoj vijećnici, a drugi će se dio održati u prostorijama Zajednice Srba u Rijeci.


Drugi dan festivala


Drugog dana, od 11 sati ujutro u Dnevnom boravku, će se predstaviti »Ka’tica« književnice Zvjezdane Čagalj, dobitnice nagrade »Književno pero« za zbirku poezije izvan naklade HKD-a, zbirka pjesama »Trahovi odrastanja« Julijane Plenča, dobitnice iste nagrade u kategoriji dječje knjige u nakladi DHK-a, predstavljanje zbirke aforizama »Tko laže, taj i krade« Abdurahmana Halilovića – Ahila, dobitnika nagrade u kategoriji zbirke aforizama u nakladi HKD-a, zbirka pjesama u rukopisu »Jezik (sam)« Mihaela Arčona, dobitnika nagrade »Josip Eugen Šeta« za najbolji neobjavljeni rukopis, zbirka pjesama »Poetski koktel« Davora Bakrača, dobitnika nagrade »Književno pero« za najbolji prvijenac u nakladi HKD-a.


Istog će se dana, od 18 sati, u MK-u »Ilinden«, uz glazbeno-kulturni program i poetski maraton, predstaviti djelo »Lekcije obmane« Nataše Sardžovske, dobitnice nagrade za zbirku poezije izvan zemlje i izvan naklade HKD-a, »Putevima Ilirije« Tihomira Ivančana, dobitnika nagrade za zbirku priča, »Promišljanja« Aleksandra Hržića, dobitnika nagrade za zbirku poezije, a predstavit će se i zbirka pjesama »Ti« autora Milana Žnideriča te poezija Josipa Pranića iz knjiga »Zbrka 1« i »Zbrka 2«.