DRUŽENJE

Najavljen novi književni festival za male Gorane – Kućica od knjiga

Marinko Krmpotić

U Sretnoj kućici u Kutima 24. svibnja održat će se tri radionice - »Želim biti pisac!«, »Želim biti ilustrator!« i »Književna šetnja« te nakon radionica zajedničko književno druženje uz vatre



BROD MORAVICE – Narednog tjedna na području Gorskog kotara počinje novi književni festival za male Gorane – Kućica od knjiga! Festival će biti »zadužen« da u Gorski kotar dovodi književne novitete i književnike za djecu koji pišu na književnom jeziku. Festival će trajati od 22. do 26. svibnja, a o ideji i sadržaju festivala razgovarali smo s organizatoricom Natalijom Mitrić, voditeljicom Fabulusa, udruge za promicanje priče, koja je zaslužna što je Gorski kotar, osim Goranskog cukraca, dobio još jedan književni festival namijenjen djeci.


Goranski cukrac


– Kućica od knjiga nastala je iz dijela Goranskog cukraca, koji se održavao na standardu. Goranski cukrac od ove godine isključivo je dijalektalni festival, a Kućica od knjiga bit će »zadužena« da u Gorski kotar dovodi književne novitete i književnike za djecu koji pišu na književnom jeziku. Kućica će se odvijati u dva dijela, jedan čine gostovanja književnika po goranskim školama, a drugi dio radionice i drugi sadržaji u Sretnoj kućici, Čitaonici u Kutima. Ove ćemo godine u sklopu gostovanja posjetiti škole u Vrbovskom, Ravnoj Gori, Fužinama, Mrkoplju, Lokvama, Delnicama, Brodu na Kupi i Moravicama. A u Sretnoj kućici u Kutima 24. svibnja održat će se tri radionice – »Želim biti pisac!«, »Želim biti ilustrator!« i »Književna šetnja« te nakon radionica zajedničko književno druženje uz vatre.


Sve radionice traju od 17 do 19 sati, a iza njih je zajedničko književno druženje uz vatre sa svim književnicama koje sudjeluju na festivalu – Silvijom Šesto, Snježanom Babić Višnjić, Anom Đokić, Ivanom Radačić i goranskim ilustratorom Markom Burićem. Radionicu »Želim biti pisac!« vodi književnica Ana Đokić, o ilustriranju djecu će podučiti Marko Burić, a u »Književnu šetnju«, s postajama znanja i mini književnim radionicama o školskoj lektiri, vode ih budući učitelji, studenti Učiteljskog fakulteta iz Zagreba i njihove mentorice.


Znatiželjna dječja lica




Jako sam zahvalna svima koji su prepoznali ideju i prostor u koji je smještamo, prije svega zahvaljujem Ministarstvu kulture i medija, a zatim i Općini Brod Moravice na povjerenju i nama jako važnoj logističkoj podršci. Imamo divne partnere (Hrvatska čitaonica sela Kuti, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Kreativna mreža i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i divne sponzore knjiga za djecu (Sretno srce, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Kreativna mreža, Knjiga u centru, Profil knjiga i Sezam – Srednja Europa za mlade). A najviše se radujemo veselim i znatiželjnim dječjim licima, i rukama, i nogama…koja će čitati, pisati, crtati, šetati i oživjeti šumu oko Sretne kućice. Kućicu od knjiga medijski prate Novi list i Radio Gorski kotar, a sve detalje o festivalu možete pronaći na facebooku Kućica od knjiga, završila je Mitrić.


Novim knjigofest druženjem nastavlja se ove godine vrlo zamjetna aktivnost širenja književnosti kod goranskih osnovaca, čime se, bez imalo dvojbe, pripomaže ne samo razvoju ljubavi prema pisanoj riječi već i procesu očuvanja identiteta te jačanja značaja kreativnog pristupa životu, stoga svaki ovakav pokušaj treba poduprijeti i pripomoći u njegovoj realizaciji.