Filodrammatica

“Ljubav se ne lomi na poznati način”: U Rijeci predstavljena knjiga Sandra Polić Živković

Davor Mandić



RIJEKA – Nova, treća zbirka pjesama Sandre Polić Živković »Ljubav se lomi na poznati način«, objavljena u izdanju HDP-a, predstavljena je u riječkoj Filodrammatici. Predstavljanje je moderirao Enver Krivac, a o knjizi i radu s autoricom govorila je Karmela Špoljarić. Naime Špoljarić je uredila prve dvije zbirke poezije autorice, dok je aktualnu uredila Monika Herceg.


Prema kazivanju autorice, u radu s Monikom Herceg bilo joj je važno da joj preda tekst očišćen od svih viškova, a uredničine sugestije oko materijala bile su vrlo precizne. Kad su jednom odredile prvu i zadnju pjesmu, zbirka je dobila svoj okvir.


Na riječkom predstavljanju izvođenje tih pjesama dogodilo se na malo drugačiji način, kako to kaže autorica, s obzirom na činjenicu da je članica skupine Silkuets, koja je pripremila i kratke performativne točke. Doprinos predstavljanju dali su i povjesničarka Tea Perinčić te glazbenik Olja Dešić, na čije je snimljene glasove skupina Silkuets izvodila svoje točke.




Posebno je emotivno autorici bilo, kaže, pročitati pjesmu »S posebnim potrebama« o svom sinu, koji ju je svojom autorskom skladbom popratio na klaviru. Tijekom predstavljaja bilo je riječi i o radionicama kreativnog pisanja, koje Polić Živković inače, kako kaže, voli pohoditi, jer na njima upoznaje ljude s kojima razmjenjuje mišljenja o tekstovima, literaturu, književnu i filmsku, unapređuje svoje pisanje, održava disciplinu i kontinuitet pisanja, a nerijetko se iz tih poznanstava rađaju i prava prijateljstva.