Poznata književnica

Knjiga na nezgodnim mjestima: Korana Serdarević gostuje na tribinama stadiona između nebodera

Portal Novi list

Ilustracija Gradska knjižnica Rijeka

Ilustracija Gradska knjižnica Rijeka

Novi tjedan, nova prilika za susret s knjigom na nezgodnim mjestima i nekima od najboljih hrvatskih autoraU četvrtak 8. srpnja u 20 sati u sklopu programa Gradske knjižnice Rijeka “Knjiga na nezgodnim mjestima” na tribinama Nogometnog igrališta “Robert Komen” (poznato kao “Inino”) gostuje poznata hrvatska književnica Korana Serdarević.


Broj sudionika na samoj lokaciji je ograničen na 25, a obvezne su prijave na mail [email protected].


Susret ćete moći pratiti i uživo kroz prijenos na Facebook stranici Gradske knjižnice Rijeka. Moderator susreta je Zoran Žmirić, hrvatski autor i književnik.


Spisateljica i profesorica
Korana Serdarević, spisateljica i gimnazijska profesorica, rođena je 1982. godine u Zadru.


Za svoje kratke priče osvojila je niz nagrada (dva puta prvu nagradu Ranko Marinković, nagradu Zlatko Tomičić, regionalna nagradu Ulaznica), a prva zbirka kratkih priča Nema se što učiniti nagrađena je stimulacijom za najbolja književna ostvarenja godine od Ministarstva kulture RH.


Pojedine kratke priče prevedene su joj na engleski, njemački, talijanski, slovenski, mađarski, rumunjski i ukrajinski jezik, a čitava je zbirka prevedena na makedonski jezik.


U prosincu 2017. objavila je roman Eksperiment Irene Tot, koji se našao u finalu Tportalova izbora za roman godine.


Sudjelovala je na mnogo hrvatskih i međunarodnih književnih festivala. Aktivna je kao moderatorica na književnim događanjima i članica žirija književnih natječaja.


Autorica je školskih gimnazijskih čitanki i sudionica projekata za poticanje čitanja kod mladih. Članica je Hrvatskog društva pisaca.


Što je “Knjiga na nezgodnim mjestima”?


Program “Knjiga na nezgodnim mjestima” Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste.


Programom se čitanje promovira na terenu neposredne prakse u zajednici i s ključnom porukom da najveći dometi hrvatske knjiške produkcije trebaju živjeti s ljudima, izvan prostora tradicionalne kulture a ujedno mogu služiti i za promišljanje konkretnih problema i izazova budućnosti.


Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.