Počeo 14. riječki sajam knjiga i festival autora

VRISAK Ivici Prtenjači VBZ-ovih 100.000 kuna za najbolji neobjavljeni roman

Davor Mandić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Prtenjača je drugi put osvojio izdašnu VBZ-ovu književnu nagradu, prvi put romanom "Brdo" 2014., a ovaj put romanom "Sine, idemo kući", koji je danas podijeljen publici na otvorenju Sajma u Guvernerovoj palačiRIJEKAIvica Prtenjača prvi je drugi dobitnik VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Riječanin rodom, Zagrepčanin adresom, Prtenjača je svoju drugu ovoprostornu najizdašniju nagradu za neobjavljeno književno djelo, prema mišljenju žirija, zaslužio za roman koji je već i objavljen pod naslovom “Sine, idemo kući” te podijeljen današnjim posjetiteljima otvorenja 14. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vriska. Na svečanosti u perivoju Guvernerove palače nagradu i friško otisnuti primjerak romana laureatu su uručili riječki kulturni pročelnik Ivan Šarar i direktor VBZ-a Mladen Zatezalo.

Foto galerija: Otvorenje Vriska: Ivici Prtenjači VBZ-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman Foto: Sergej Drechsler
Prtenjača, koji je svoju prvu VBZ-ovu nagradu u iznosu 100.000 kuna bruto dobio za roman “Brdo” 2014. godine, na pozornici je u Guveru voditeljici ceremonije Blaženki Leib na pitanje kako se osjeća rekao da mu je izuzetno biti u prostoru koji poznaje, među ljudima koje poznaje, ali i u Rijeci, u kojoj nakon ove nagrade više neće biti samo dečko sa Zameta ili Konta, već i netko između korica.


A između korica je, kako su to uz Prtenjaču istaknule još i voditeljica Leib te predsjednica žirija Jagna Pogačnik, priča o gubitku i ljubavi, no i priča koja dijelom mapira Rijeku. U romanu je u fokusu troje ljudi i jedan skorašnji odlazak. Otac je neizlječivo bolestan u zagrebačkoj bolnici u prvom pandemijskom proljeću, a sin poduzima filmsku akciju da bi ga vratio na njegovu dalmatinsku adresu.

U razgovoru na pozornici Leib je potencirala autobiografizam priče, no autor je isticao fikcijske elemente svoje proze, ne odričući pravo i na čitanje u autobiografskom ključu, iako bi po njemu to bilo pogrešno.– Umjetnost nije bezveze stvar. Šalamun kaže da je pisanje poezije najozbiljniji čin na svijetu. Pisanje je doista najozbiljnije što mogu raditi. Ova knjiga ima autobiografskih momenata, ali oni nisu prvoloptaški; ona je ipak konstrukt i moja potreba da neke stvari zapamtim, ne toliko činjenično, koliko emociju – rekao je Prtenjača.


Žiri u sastavu, uz predsjednicu Pogačnik još i: Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Drago Glamuzina i Mile Stojić ove godine, prema kazivanju Pogačnik, nije imao težak zadatak, jer su jednoglasno odlučili pobjednika između 142 pristigla rukopisa. I ove godine Pogačnik je istaknula da među tim rukopisima ima svega, od potpunog amaterizma do ozbiljne umjetničke proze, a i da je to u poticajima šaroliko društvo, iako se neke zajedničke kote mogu nazrijeti. Dosta je pandemijsko-potresnog promišljanja, ima nešto SF-a i žanrovske proze, ali dominira realistično zasijecanje stvarnosti.


– U svakom slučaju dobar je to pregled scene, anoniman, pa onda i iskren – rekla je Pogačnik.


Svečanost su u perivoju Guvera počeli i zaključili svirkom riječki dečki iz My Buddy Moosa, a između njih se na pozornici izredao i protokol. Pozdrave je prvo uputio direktor Sajma Drago Glamuzina, rekavši da su se oni u VBZ-u unatoč teškim okolnostima u kojima živimo ipak odlučili za ambiciozan program koji uključuje više od 40 događanja i više od 60 gostiju. Uz to ovogodišnji Vrisak je i mjesto otvaranja nove riječke knjižare, VBZ-ove u Palači šećera, ali i prostor na kojem će poezija dobiti glavno programsko mjesto.


Ni ove godine nije na otvorenje Vriska došla ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, no iz Ministarstva kulture i medija bila je Mihaela Majcen Marinić, koja je kratko pozdravila i zaželjela uživanje u čitanju. Sajam je službeno otvorio riječki gradonačelnik Marko Filipović, izrazivši zadovoljstvo što je VBZ prepoznao art-kvart Benčić kao važan te tamo otvara knjižaua te poručivši da je vrijeme pandemije vratilo ljude knjizi.


– S knjigom si uvijek sam i možeš biti u potpunoj izolaciji – rekao je Filipović.