Donacija

Gradska knjižnica Rijeka bogatija za 150 djela na albanskom jeziku

Filip Brnelić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Riječ je o prvoj takvoj zbirci u cjelokupnom fondu riječke knjižnice



Književna ponuda Gradske knjižnice Rijeka od danas se može pohvaliti novom vrijednom zbirkom. Riječ je o 150 beletrističkih naslova napisanih na albanskom jeziku, prvoj takvoj zbirci u cjelokupnom fondu riječke knjižnice koja će odabrana djela približiti albanskim govornicima i pripadnicima albanske nacionalne manjine na riječkom području.


Naslovi albanskih autorica i autora kao što su Ismail Kadare, Dritëro Agolli, Brunilda Zllami, Ben Blushi, Zenepe Luka, ali i svjetskih autora poput turske spisateljice Elif Šafak ili Francuskinje Annie Ernaux samo su neki od knjiga koje će se u Rijeci moći čitati na albanskom jeziku.





Donacija Središnjem odjelu GKR-a u Filodrammatici i Dječjem odjelu Stribor koji stanuje u Dječjoj kući rezultat je suradnje riječke Gradske knjižnice, zagrebačke Središnje knjižnice Albanaca u Hrvatskoj te ureda saborske zastupnice albanske nacionalne manjine Ermine Lekaj Prljaskaj.


– Uvijek sam zadovoljan kad predstavljamo nove programe ili usluge knjižnice, a posebno me raduje dodatak našem knjižnom fondu, što je nešto rjeđa situacija.


Prema popisu stanovništva u PGŽ-u imamo oko 1770 deklariranih Albanaca, u gradu Rijeci skoro 600 njih, jako mi je drago što njima možemo ponuditi jednu zbirku u kojoj će moći pronaći nešto za sebe, rekao je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković.



Voditeljica Središnje knjižnice Albanaca u Hrvatskoj Dorotea Kerni istaknula kako će djeca koja u Rijeci pohađaju osnovnu školu na albanskom jeziku moći posuditi i čitati djela prilagođena mlađem uzrastu.


– Malo se zna o albanskom narodu, našoj kulturi, povijesti i književnosti i smatram da trebamo upravo kroz književnost i razgovor možemo upoznati jedni druge.


Naša manjina je vrlo aktivna i drago mi je što ćemo Albancima u Rijeci omogućiti da ponovno mogu čitati knjige na materinjem jeziku, kazala je Ermina Lekaj Prljaskaj.


Prema najavi, nastavkom suradnje te preseljenjem knjižnice u art kvart Benčić, riječki fondus naslova na albanskom jeziku povećat će se za više desetaka naslova stručnih, povijesnih i jezičnih knjiga, a uključeni u ovu donaciju nadaju se i budućim riječkim promocijama albanskih autora i njihovih suvremenih djela.