Gradska knjižnica

Počeo ciklus “Knjiga na nezgodnim mjestima”. Otvorio ga Ivica Đikić i to na 26. katu nebodera na Rastočinama

Kim Cuculić

Ivica Đikić i Zoran Žmirić / Snimio Sergej DRECHSLER

Ivica Đikić i Zoran Žmirić / Snimio Sergej DRECHSLER

Program »Knjiga na nezgodnim mjestima« Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste



RIJEKA  Gostovanjem poznatog književnika, autora, novinara i urednika Ivice Đikića održan je prvi susret iz novog programa Gradske knjižnice Rijeka »Knjiga na nezgodnim mjestima«. To prvo »nezgodno« mjesto bila je terasa nebodera u riječkom naselju Rastočine. Bio je ovo prvi susret takve vrste i prvi razgovor s književnikom na visini iznad 26. kata u neboderima koji oblikuju vizuru Rijeke, a s kojih se pruža nevjerojatan pogled na grad iskorišten upravo za prepoznatljive prizore u seriji »Novine« snimane upravo prema Đikićevom scenariju.


Kako kažu u GKR-u, terasa nebodera poput ove pruža priliku za stvaranje male kulturne oaze za stanare, prostor susreta i mogućnosti te će se susretom nastojati uputiti i na taj aspekt mogućnosti, posebno jer je na Rastočinama izrazito upečatljiv problem manjka parkirnih mjesta i javnog prostora.


Ivica Đikić i Zoran Žmirić / Snimio Sergej DRECHSLER

Ivica Đikić i Zoran Žmirić / Snimio Sergej DRECHSLER


Program »Knjiga na nezgodnim mjestima« Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste.




Programom se čitanje promovira na terenu neposredne prakse u zajednici i s ključnom porukom da najveći dometi hrvatske knjiške produkcije trebaju živjeti s ljudima, izvan prostora tradicionalne kulture, a ujedno mogu služiti i za promišljanje konkretnih problema i izazova budućnosti. Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike.


Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER