Erotsko remek djelo

Francuska kupila originalni rukopis “120 dana Sodome” Marquisa de Sadera. Plaćen je milijune

HinaFrancuska je nabavila originalni rukopis “120 dana Sodome” Marquisa de Sadea za 4,5 milijuna eura, sačuvavši to djelo koje je smatra nacionalnim blagom, objavilo je u petak ministarstvo kulture.


Erotsko remek-djelo iz 18. stoljeća imalo je tijekom stoljeća burnu sudbinu, no budućnost mu je sada sigurna nakon što je privatni donator uskočio s novcem.


Ministarstvo kulture je u prosincu 2017. zaustavilo prodaju na dražbi proglasivši djelo nacionalnim blagom i zabranilo izvoz iz Francuske.
Sada je platilo 4,55 milijuna eura kako bi ga zadržalo u zemlji.
Prije intervencije države, rukopis je trebalo biti prodan na aukciji povijesnih dokumenata u vlasništvu francuske investicijske tvrtke Aristophila, zatvorene prije dvije godine zbog skandala u kojem su propali novci investitora.


Kontroverzno djelo o četvero bogatih libertinaca u potrazi za vrhunskim seksualnim užitkom de Sade je napisao na komadima pergamenta koje je prošvercao u ćeliju u zatvoru Bastilji.


Novac za kupnju na dražbi dao je Emmanuel Boussard, bivši investicijski bankar, a rukopis će ući u kolekciju knjižnice Arsenal u Parizu, podružnice Francuske nacionalne knjižnice.


Francuski sudovi zaplijenili su 130.000 povijesnih dokumenata koje je Aristophil 2015. kupio za svoje investitore, nakon što je policija otkrila da je tvrtka zapravo velika piramidalna shema.


Libertinac progonjen tijekom kraljevskog režima i nakon Francuske revolucije, markiz pravoga imena Donatien Alphonse Francois de Sade (1740.-1814.) dobar je dio života proveo u zatvoru.


Književne zasluge nisu mu bile priznate sve do 20. stoljeća kada je zgražanje nad njegovom literaturom zamijenilo razumijevanje njegovih ideja sažetih u pojmu “sadizam” nazvanom po njemu.