Riječki festival

FOTO Otvoren 15. Vrisak, V.B.Z-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman dobio Dragan Jurak

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Riječki sajam knjiga i festival autora u Art-kvartu Benčić do 18. rujna predstavlja najkvalitetniju suvremenu književnost



Dodjelom VBZ-ove nagrade za najbolji novi neobjavljeni roman, koju je dobio Dragan Jurak za roman “Peleov priručnik”, započeo je bogat festivalski dio 15. Vriska, riječkog sajma knjiga i festivala autora, koji se održava do 18. rujna u Art-kvartu Benčić, a predstavlja najkvalitetniju suvremenu književnost koja propituje i potiče na razmišljanje, uveseljava i rastužuje te književnost koja izlazi iz zone komfora.



Od ukupno 92 rukopisa koliko ih je pristiglo na natječaj, pet ih je bilo u finalu natječaja, a o pobjedniku je odluku donio ocjenjivački sud u sastavu Drago Glamuzina, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac i Mile Stojić.


Prvi izlet u fikciju




Kako je rekla predsjednica žirija Jagna Pogačnik, kad se radi o natječaju za najbolji anonimni neobjavljeni rukopis onda je građa u toj hrpi od stotinjak rukopisa vrlo raznolika.



– Ne možemo govoriti o zajedničkim tematskim okosnicama jer je proza Hrvatske i regije pluralistična. To su teme koje se crpe iz stvarnosti, a ponekad su odmaci u fantastiku.


Neko ključno pitanje je možda pitanje identiteta; međutim, autor ovoga rukopis koji smo odlučili nagraditi, kasnije smo saznali, jest Dagan Jurak, književni i filmski kritičar koji iza sebe ima dvije knjige koje su na neki način predgovor za ovu knjigu – “Peleov priručnik” – njegov prvi izlet u fikciju.



Knjiga se izdvaja iznimnom literarnošću, to je jedna vrsta hibrida u kojem imate poetska mjesta, autofikciju, esejističke dijelove, promišljanja koja su vezana uz stvarnost i uz samu literaturu.


Čitatelj, dakle, ulazi u priču koja ima elemente detekcije. Radi se o prozi punoj iznenađenja – pojasnila je Pogačnik, dodajući da je roman slojevita posveta čitanju, postmodernistička slagalica te knjiga o ljubavi, o jednoj sasvim izvanknjiževnoj strasti.


Art-kvart prirodno okruženje Vriska


Član žirija i glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se ovogodišnje izdanje festivala održava u art-kvartu “Benčić”, čije prirodno okruženje te institucije koje se u njemu nalaze omogućuju da se objedini sve što festival uključuje i sve što festival radi.



U ime Ministarstva kulture i medija Irena Kregar Šegota kazala je da je Vrisak značajan festival koji promiče kulturu čitanja i jedna je od najznačajnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj, koja je pozicionirala Rijeku u tome smislu, a sama nagrada vrlo je značajna, jer autori i djela predstavljaju se i u inozemstvu te dobivaju pažnju javnosti i nakladnika.



Osim dodjele nagrade, obrazloženja za tu nagradu, obraćanja pobjednika javnosti, festivalsko izdanje Vriska uključuje i nastup popularne riječke grupe Jonathan koji svirkom zaokružuju kulturnu riječku večer.


Što sve donosi ovogodišnji Vrisak?


Ovogodišnji Vrisak donosi više od četrdeset književnih programa, predstavljanja, razgovora i tribina, popratni glazbeni i filmski program, od koji su “Vrisak Junior”, “Književnost i svijet koji se mijenja”, “Snjegolomac”, “Književnost koja uključuje”, “Knjiga ispod čekića”, “U fokusu”, “Mostarske priče”, “Migrantske priče”, “Antologijske priče”, “Šumske priče”, “Dnevničke priče” te “Vrisak Cinema” samo neki.



Ove će godine na Vrisku tako gostovati brojni domaći i strani književnici, znanstvenici, kritičari i glazbenici, a poseban ovogodišnji naglasak bit će na ekološkoj, to jest klimatskoj fikciji i načinu na koji književnost odgovara na aktualna pitanja vezana za naš život na ovome planetu kojem svakodnevno mijenjamo izgled.



Uz teme ekologije i klime koje će autori propitivati na individualnoj i kolektivnoj razini, ove je godine u fokusu i tema književnoga bunta, pa će tako na festivalu nastupiti i pisci iz Mostara koji će predstaviti novitete hrvatskih i regionalnih autora.


Vrisak Cinema novi program


Od ostalih tema, naglasak je i na temama književnosti na društvenim mrežama, temama sjećanja i zaborava, europske poezije i regionalne proze, kao i na kvalitetnoj, hrabroj i suvremenoj književnosti koja nerijetko propituje marginalne teme i pojave te potiče na razmišljanje.


Uz poznate autore kao što su Ivica Prtenjača, Vedran Rudan, Olja Savičević, bit će predstavljeni i novi autori i njihova djela, a tu su i programi posvećeni najmlađima, kao i novi program Vriska – “Vrisak Cinema”.



Sajamski dio Vriska okuplja najveće hrvatske izdavače koji se predstavljaju novim i starim naslovima, klasicima i uspješnicama, koji se mogu nabaviti po povoljnim cijenama, sniženim do čak 80 posto. Organizatori svakoga dana nakon književnog programa pozivaju na druženje u Book Caffe Dnevni Boravak.