Direktor festivala

Drago Glamuzina najavljuje novi Vrisak: Rijeka postaje centar književnog života

Drago Glamuzina

Drago Glamuzina

Drago Glamuzina

14. Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora i ove će godine Rijeku na tjedan dana pretvoriti u centar književnog života s više od 40 programa posvećenih najznačajnijim stranim i domaćim književnicima



Kad smo prošle godine radili prvi pandemijski Vrisak u Exportdrvu, nadali smo se da ćemo ove godine biti suočeni samo s uobičajenim festivalskim problemima, koji se mogu svesti na pitanje kako sastaviti što bolji program koji će privući i za književnost zainteresirati što više ljudi.


Nažalost, nije bilo tako, broj zaraženih u ovom je trenutku i veći nego što je bio prošle godine, neki inozemni autori koje smo zvali nisu došli zbog pandemijskih ograničenja ili straha, i ove smo godine morali odustati od malih klupskih prostora u kojima je često druženje između pisaca i čitatelja intimnije, a atmosfera bolja nego u velikim halama, ali bez obzira na sve to znali smo da i u takvim uvjetima možemo kreirati dobar program i Festival u kojem će Riječani uživati jednako kao što i mi uživamo radeći ga sve ove godine.


I doista, 14. Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora i ove će godine Rijeku na tjedan dana pretvoriti u centar književnog života s više od 40 programa posvećenih najznačajnijim stranim i domaćim književnicima. U programima Vriska nastupit će šezdesetak pisaca, prevoditelja, kritičara i glazbenika, od kojih njih 13 dolazi iz inozemstva.


Rijeka poezije




Na svečanom otvorenju Vriska, u Perivoju Guvernerove palače – Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka saznat ćemo ime ovogodišnje dobitnice ili dobitnika V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, jedne od najznačajnijih regionalnih nagrada koja se već treću godinu dodjeljuje upravo na Vrisku, a na kraju programa nastupit će izvrsni riječki bend My Buddy Moose.


Glavna programska sekcija ovogodišnjeg Vriska nosi naziv »Rijeka poezije« – u doba pandemije, potresa i nesigurnosti, komercijalizacije umjetnosti i nedostatka vremena za kulturu, vraćamo se stihovima.


Velika književna avantura počela je prije puno tisuća godina upravo s poezijom i uvjereni smo da je i u sadašnjem svijetu, koji je suočen s brojnim izazovima, od klimatske kataklizme do posvemašnje digitalne kontrole naših života, upravo poezija pravi jezik kojim se može detektirati i izraziti temeljne ljudske probleme.


Tako ćemo na Vrisku predstaviti nova izdanja više od deset pjesnika i pjesnikinja, s kojima ćemo, osim o njihovom pisanju i nastanku novih zbirki, razgovarati i o poziciji i ulozi poezije u suvremenom društvu.


U sklopu tog programa predstavit će se i Abdellatif Laâbi, marokansko-francuski pjesnik koji je za svoje knjige dobio najprestižnije europske pjesničke nagrade, poput Goncourtove nagrade za poeziju i Velike nagrade frankofonije Francuske akademije.


S njim će o antologijskom izboru njegove poezije u knjizi Stablo pjesama te izazovima suvremenog svijeta i mogućnostima poezije danas razgovarati prevoditeljica Lea Kovács i pjesnik Marko Pogačar.


Svoje će nove knjige pjesama predstaviti i važni domaći pjesnici i pjesnikinje. Tako će na Vrisku biti promovirane »Sabrane pjesme« Mile Stojića (knjiga koja na 900 stranica donosi cjelokupni opus jednog od naših najznačajnijih pjesnika), a tu su i nove knjige Marka Pogačara (Knjiga praznika), Željke Horvat Čeč (Strogo mirovanje), Mladena Blaževića (Krugovi u žitu), Davora Mandića (Dva kruga, jedna tuga), Lukasa Nole (Bilo je dobro, bilo je toplo), Marka Tomaša (Skratimo priču za glavu) te Damira Radića (Kao život sam) i Andrijane Kos Lajtman (Stepenice za Stojanku K.), koji će, osim svojih pojedinačnih zbirki, predstaviti i zajedničku (Zarazna zona).


Recentna proza i publicistika


Također, organiziramo i razgovor s prevoditeljima i profesorima Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji će govoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy.


Na Vrisku ćemo predstaviti i projekt »Poezija u pokretu«, koji u riječki javni prijevoz donosi poeziju domaćih i inozemnih autora. Po uzoru na brojne svjetske gradove, pjesme autora koji gostuju na Vrisku bit će otisnute na plakatima i postavljene u riječke autobuse kako bi Riječankama i Riječanima tijekom svakodnevnih putovanja ponudili i približili suvremenu poeziju.


Uz program »Rijeka poezije«, na Vrisku nas očekuje i predstavljanje V.B.Z.-ovog trogodišnjeg EU projekta »Na margini«, u kojem se objavljuju i promoviraju manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima, kao i program »Balkan express«, na kojem, stalno jačajući veze među regionalnim piscima i književnostima, razgovaramo s autorima čije su posljednje knjige imale velik odjek u regiji.


Tako će u Rijeci s nama biti najznačajniji regionalni autori poput Semezdina Mehmedinovića, Dragana Velikića, Damira Uzunovića, Aleksandra Prokopieva, Ognjena Spahića…


Kao i svih ovih godina, u programu »U fokusu« predstavljamo recentnu prozu i publicistiku suvremenih domaćih književnika, koja je već privukla veliko zanimanje i kritičara i čitatelja.


Među njima su Zoran Ferić, Rajko Grlić, Tatjana Gromača, Vedrana Rudan, Borivoj Radaković, Roman Simić, Marinko Koščec, Ripper, Zoran Žmirić, Ivica Đikić, Frida Šarar, Velid Đekić, Ivana Bodrožić…


14. Vrisak održava se u prostorima zgrade Exportdrva, Guvernerove palače, Dječje kuće te u novoj V.B.Z.-ovoj knjižari u Palači šećera, koja će biti službeno otvorena drugog dana Vriska kad će gosti Festivala u njoj potpisivati svoje knjige, nakon čega će se održati okrugli stol o iskustvima i mogućnostima prevođenja djela hrvatskih pisaca na velike jezike.


Kako bi predstavljanja bila zanimljivija i kako bi naši gosti dobili što više prostora, ove smo godine odlučili promijeniti format promocija, odustali smo od tradicionalnog kritičarskog predstavljanja knjiga i autora i odlučili se za format intervjua jedan na jedan.


Tako će s gostima Vriska razgovarati probrana ekipa pisaca i kritičara među kojima su Marko Pogačar, Nikola Petković, Kruno Lokotar, Vladimir Arsenić, Zoran Žmirić, Davor Mandić, Enver Krivac, Ena Katarina Haler, Branko Čegec, Andrija Škare…


Voljeli bismo da nam se pridružite u tim razgovorima i da zajedno uđemo u intrigantne, slojevite i zanimljive književne svjetove koji će nam biti predstavljeni na ovogodišnjem Vrisku.